Η κινόα αποτελεί έναν από τους πιο θρεπτικούς και ευέλικτους υδατάνθρακες, ιδανική για όσους θέλουν να τρέφονται υγιεινά χωρίς να στερούνται τη γεύση. Πρόκειται για ένα δημητριακό ολικής άλεσης με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, το οποίο συμβάλλει στον κορεσμό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Ένα μόνο φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόας περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερους υδατάνθρακες από το λευκό ρύζι, αλλά και περίπου δέκα φορές περισσότερες φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, η κινόα προσφέρει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, ενώ το αντίστοιχο ποσό λευκού ρυζιού μόλις 1,4 γραμμάρια, σύμφωνα με το University of Rochester Medical Center.

«Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 25 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα», σημειώνει η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Beth Czerwony. «Η αντικατάσταση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το λευκό ρύζι ή τα επεξεργασμένα δημητριακά, με κινόα, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ένα πιο υγιές έντερο».

Σύμμαχος της καρδιάς και του εντέρου

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Παράλληλα, η κατανάλωση κινόας φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, η συχνότητα του οποίου παρουσιάζει αύξηση στους νεότερους ενήλικες.

Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας χωρίς κρέας

Η κινόα δεν ξεχωρίζει μόνο για τις φυτικές ίνες της αλλά και για την υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ένα φλιτζάνι αποδίδει πάνω από 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, έναντι μόλις 4,6 γραμμαρίων στο λευκό ρύζι.

Η Czerwony τονίζει ότι η κινόα είναι πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για τη δόμηση μυών και την αποκατάσταση των ιστών. Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, τα οποία είναι ζωικής προέλευσης, η κινόα προσφέρει φυτική πρωτεΐνη χωρίς τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συμπληρώνει.

Πολύτιμα μέταλλα για γερά οστά και σταθερό σάκχαρο

Η κινόα είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, με ένα φλιτζάνι να περιλαμβάνει περίπου 357 mg, σε αντίθεση με το λευκό ρύζι που περιέχει μόλις 14 mg. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, στην υγεία των οστών, στη σταθερότητα του καρδιακού ρυθμού και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. «Η κατανάλωση κινόας σε συνδυασμό με φρούτα, λαχανικά και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και άλλων μεταβολικών παθήσεων», εξηγεί η Czerwony.

Επιπλέον, η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για άτομα με δυσανεξία αλλά και για όσους θέλουν να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας

Η κινόα προσδίδει γεύση, υφή και θρεπτική αξία σε σαλάτες και σούπες, αποτελώντας ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό πλάνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σπάνιες περιπτώσεις κάποια άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν αλλεργία στη σαπωνίνη, τη φυσική ουσία που βρίσκεται στο περίβλημα της κινόας. Ωστόσο, η αντίδραση αυτή είναι σπάνια και συνήθως αποφεύγεται με καλό ξέβγαλμα πριν το μαγείρεμα.

Διαβάστε επίσης

Πώς το βάρος μας στα 20 επηρεάζει την καρδιά μας στα 60 – Έρευνα αποκαλύπτει

To τρόφιμο-βάλσαμο για την καρδιά που συστήνει ο γιατρός – Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα

Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου