Η σχέση μεταξύ καρκίνου και διατροφής βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, με νέα δεδομένα να δείχνουν ότι ακόμη και η ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Μια μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Annals of Family Medicine εξέτασε τη σχέση του γλυκαιμικού δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης 

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα μια τροφή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Στα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας ανήκουν το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, οι πατάτες και τα γλυκά. Αντίθετα, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν τα όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης

Η συστηματική κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνδέεται με μεταβολικές διαταραχές και φλεγμονή, καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν την επιβάρυνση του οργανισμού.

Το γλυκαιμικό φορτίο υπολογίζει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται. Δύο τρόφιμα με ίδιο γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να έχουν διαφορετικό φορτίο, ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 101.732 ενήλικες που συμμετείχαν στο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής κατά την ένταξή τους στη μελέτη, μεταξύ 1993 και 2001, και παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια.

Στη διάρκεια της παρακολούθησης καταγράφηκαν τα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα και συγκρίθηκαν άτομα με υψηλό και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα.

Τα ευρήματα 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά περίπου 13% σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η αύξηση κινδύνου παρατηρήθηκε τόσο στον μη μικροκυτταρικό όσο και στον μικροκυτταρικό τύπο της νόσου.

Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο παρουσίαζαν κατά περίπου 28% μειωμένο συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφηκε για τον μη μικροκυτταρικό τύπο. Για τον μικροκυτταρικό καρκίνο δεν εντοπίστηκε σαφής συσχέτιση.

Τι να κρατήσουμε

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δίαιτες που περιλαμβάνουν λιγότερα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και περισσότερους υδατάνθρακες καλής ποιότητας, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, ωστόσο τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων.

Συμπέρασμα

Η μελέτη δείχνει ότι δεν έχει σημασία μόνο πόσους υδατάνθρακες καταναλώνουμε, αλλά κυρίως τι είδους υδατάνθρακες επιλέγουμε. Ενώ τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, μια διατροφή πλούσια σε ποιοτικούς υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης ενδέχεται να λειτουργεί προστατευτικά, ακόμη και όταν η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων είναι υψηλή.

Το μήνυμα των ειδικών είναι σαφές: η ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στις ανεπεξέργαστες τροφές δεν αποτελεί μόνο σύμμαχο στη γενική υγεία, αλλά πιθανόν και ένα σημαντικό όπλο πρόληψης απέναντι σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος πνεύμονα: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα που επηρεάζει το χέρι

Καρκίνος πνεύμονα: Γιατί κάποιοι μη καπνιστές εμφανίζουν μεγάλη αντίσταση στη θεραπεία

Μικροπλαστικά: O «αόρατος» εχθρός που απειλεί με καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και υπογονιμότητα