Μπορεί το γνωστό ρητό να λέει «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά και ο καθημερινός χυμός πορτοκάλι φαίνεται πως έχει παρόμοια θετικά οφέλη στον οργανισμό.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μεταβάλλει τη δραστηριότητα γονιδίων που συνδέονται με την καρδιαγγειακή και μεταβολική λειτουργία.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές 

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Βραζιλίας και των ΗΠΑ μελέτησαν δείγματα από ανοσοκύτταρα, εξετάζοντας μεταβολές σε πάνω από 1.700 γονίδια. Ο στόχος τους ήταν να εντοπίσουν μοριακές αλλαγές που σχετίζονται με φλεγμονή, αρτηριακή πίεση και μεταβολισμό του λίπους.

Στη μελέτη τους συμμετείχαν 20 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι κατανάλωναν περίπου δύο ποτήρια 100% φυσικού χυμού πορτοκαλιού κάθε μέρα για δύο μήνες.

Γονίδια που… αλλάζουν συμπεριφορά

Όπως αποκάλυψαν τα ευρήματά τους, η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού προκάλεσε εκτεταμένες αλλαγές στη γονιδιακή δραστηριότητα. Πολλές από αυτές τις μεταβολές συνδέονταν με:

  • μειωμένη φλεγμονή,
  • πιο υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων,
  • βελτιωμένη αξιοποίηση λίπους και ενέργειας (ιδίως σε άτομα με αυξημένο βάρος).

Παρόλα αυτά, οι αλλαγές δεν ήταν ίδιες για όλους. Οι συμμετέχοντες με φυσιολογικό βάρος έδειξαν κυρίως μεταβολές στα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, ενώ όσοι ήταν υπέρβαροι εμφάνισαν περισσότερες αλλαγές που αφορούσαν τον μεταβολισμό του λίπους.

Φλαβονοειδή: οι μικροί «σύμμαχοι» του χυμού πορτοκαλιού

Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτές τις δράσεις στα φλαβονοειδή, τις φυσικές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση, που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή, στα μούρα, στο τσάι και στο κακάο. Τα φλαβονοειδή έχουν ήδη συνδεθεί με προστατευτική δράση για την καρδιαγγειακή υγεία και φαίνεται ότι ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί μια πλούσια και εύκολα διαθέσιμη πηγή τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα δεδομένα «ενισχύουν το θεραπευτικό δυναμικό του χυμού πορτοκαλιού» παρέχοντας πρωτοφανείς πληροφορίες για το πώς λειτουργεί σε μοριακό επίπεδο.

Μικρή μελέτη – μεγάλα ερωτήματα

Παρά τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα προέρχονται από πολύ μικρό δείγμα και ότι στη μελέτη δεν υπήρχε ομάδα σύγκρισης (π.χ. άτομα που έπιναν άλλο ρόφημα).

Επομένως, δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χυμός πορτοκαλιού και μόνος του προκάλεσε αυτές τις αλλαγές. Απαιτούνται μεγαλύτερες, πιο καλά σχεδιασμένες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα και να δείξουν αν οι μοριακές αυτές μεταβολές μεταφράζονται σε πραγματικά, κλινικά οφέλη.

Συμπέρασμα

Ο καθημερινός χυμός πορτοκαλιού ίσως κάνει πολύ περισσότερα από το να μας δροσίζει το πρωί. Μπορεί να επηρεάζει εκατοντάδες γονίδια που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή, την καρδιά και τον μεταβολισμό. Μέχρι να υπάρξουν μεγαλύτερες μελέτες, μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού καθημερινά ως κομμάτι μιας ισορροπημένης, μεσογειακής διατροφής.

Διαβάστε επίσης

Το ζουμερό φρούτο που θωρακίζει την άμυνα και προφυλάσσει από το κρυολόγημα

Πώς να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού – Ένας γιατρός αποκαλύπτει τα μυστικά του

Ο πορτοκαλί χυμός που προστατεύει το ήπαρ και ρυθμίζει το σάκχαρο