Το γάλα αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό σύμμαχο για την υγεία των οστών και την καθημερινή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αν και το αγελαδινό γάλα πρωταγωνιστούσε για χρόνια ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικές φυτικές επιλογές, είτε λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, προτίμησης σε πιο «ελαφριές» επιλογές, περιβαλλοντικής ευαισθησίας ή απλώς ως αποτέλεσμα μιας διάθεσης για δοκιμή νέων πραγμάτων.

Και στα φυτικά προϊόντα, η ποικιλία είναι μεγάλη και μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά ροφήματα: αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας και άλλα. Υπάρχει, ωστόσο, και μια λιγότερο γνωστή επιλογή, που συχνά παραμένει στη «σκιά», παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία. Ο λόγος για το γάλα από σουσάμι — ένα ρόφημα πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, αλλά και με εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, που ξεπερνά ακόμη και αυτή του κλασσικού αγελαδινού γάλακτος.

Σημειώνεται ότι 100γρ σουσαμιού περιέχουν 975 mg ασβεστίου, ενώ τα 100ml αγελαδινού γάλακτος 120 mg.

Διαβάστε για το πόσο θεραπευτικός είναι ο σπόρος του σουσαμιού εδώ.

Το σουσάμι αποτελεί από μόνο του έναν διατροφικό «θησαυρό» και, όταν μετατρέπεται σε ρόφημα, διατηρεί όλα τα πολύτιμα στοιχεία του, προσφέροντας ένα 100% φυτικό γάλα, χωρίς λακτόζη και χωρίς χοληστερόλη. Εκτός από την εξαιρετική του περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το γάλα σουσαμιού έχει και υψηλή συγκέντρωση «καλών» λιπαρών, όπως Ω3 και Ω6, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Πρόκειται για ένα ρόφημα θρεπτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του.

Πώς να φτιάξετε γάλα από σουσάμι στο σπίτι

Θα χρειαστείτε:

  • 4–5 φλ. νερό
  • 1 φλ. σουσάμι
  • 4 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • ½ λοβός βανίλιας ή 4 σταγόνες φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • Μια πρέζα αλάτι

Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε το μείγμα για 60 – 90 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνει λείο. Σουρώστε το ρόφημα με τούλι ή ειδική σακούλα για φυτικά γάλατα, πιέζοντας καλά. Μεταφέρετε το γάλα σε γυάλινο μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο για 3 – 4 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό, φυσικά γλυκό ρόφημα με άρωμα βανίλιας, που ταιριάζει τέλεια με δημητριακά, ως υλικό σε smoothies ή ακόμη και ως πρόσθετο στον καφέ. Ένα ποτήρι σουσαμένιου γάλακτος είναι ένας εύκολος τρόπος να χαρίσετε στον οργανισμό σας πολύτιμες ποσότητες ασβεστίου και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Διαβάστε επίσης

Πεπτικό: Γάλα, τυρί και μικροβίωμα του εντέρου – Η ανατομία μιας περίπλοκης σχέσης

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το ρόφημα σύμμαχος που μειώνει τον κίνδυνο – Ένα ποτήρι την ημέρα αρκεί

To εξωτικό γάλα που προστατεύει το έντερο και κερδίζει παγκόσμια προσοχή – Ιδανικό για όσους έχουν αλλεργία στο αγελαδινό