Εάν αγαπάτε το τυρί, οι Ιάπωνες επιστήμονες σας δίνουν έναν ακόμη λόγο για να το καταναλώνετε πιο συχνά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η κατανάλωση τυριού μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η μελέτη

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 8.000 συμμετέχοντες, οι μισοί από τους οποίους δεν κατανάλωναν τυρί, ενώ οι άλλοι μισοί κατανάλωναν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μετά από τρία χρόνια, διαπίστωσαν ότι:

  • Όσοι κατανάλωναν τυρί είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν τυρί.
  • Μέχρι το τέλος της μελέτης, το 3,39% όσων έτρωγαν τυρί ανέπτυξαν άνοια, σε σύγκριση με το 4,45% όσων δεν έτρωγαν.

Η ερευνητική ομάδα έλαβε επίσης υπόψη τις διατροφικές συνήθειες, όπως την ποσότητα φρούτων, λαχανικών, κρέατος ή ψαριού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Μετά από αυτά τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τυριού εξακολουθούσε να συνδέεται με 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αν και αυτό είναι ελαφρώς ασθενέστερο, εξακολουθούν να το θεωρούν στατιστικά σημαντικό, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να προσφέρει προστασία.

«Τα ευρήματά μας συνάδουν με προηγούμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα είδη τυριού και τα οφέλη τους

Ο πιο συνηθισμένος τύπος τυριού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ήταν το επεξεργασμένο τυρί (82,7%), όπως το αμερικανικό τυρί σε φέτες ή το τυρί κρέμα, ακολουθούμενο από το τυρί με λευκή μούχλα (7,8%), όπως π.χ. το Camembert και το Brie.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η προστατευτική δράση μπορεί να οφείλεται στο θρεπτικό προφίλ του τυριού. Όπως διευκρινίζουν, το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Κ2, αντιοξειδωτικά, πεπτίδια και προβιοτικά. Αυτές οι «πρωτεΐνες και τα απαραίτητα αμινοξέα», εξήγησαν, «υποστηρίζουν τη διατήρηση των νευρώνων».

Παράλληλα, η βιταμίνη Κ, συμπλήρωσαν, «παίζει ρόλο στην υγεία των αγγείων» και στην «ομοιόσταση του ασβεστίου» – τη διαδικασία διατήρησης σταθερών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πριν από την διατύπωση οριστικών συστάσεων.

Προηγούμενη έρευνα, επίσης στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση τυριού φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, πιθανώς λόγω των θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία. Αν και δεν αποτελεί πανάκεια, η τακτική, μετρημένη κατανάλωση τυριού μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με στόχο την πρόληψη γνωστικών διαταραχών.

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Tα πέντε τρόφιμα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο

Άνοια: Οι απλοί τρόποι που βάζουν φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου

Άνοια: Οι έξυπνες κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο