Τα τελευταία χρόνια, ένα ιδιαίτερο χόμπι έχει κερδίσει τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και των «ψαγμένων» γευστικών εμπειριών: η παρασκευή κομπούχας. Πρόκειται για ένα ζωντανό, ελαφρώς αφρώδες ποτό, προϊόν φυσικής ζύμωσης, που φτιάχνεται από τσάι, ζάχαρη, βακτήρια και μαγιά. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά κρύβει μια μικρή… επιστήμη μέσα της.
Για την παρασκευή του, τα βακτήρια και η μαγιά πρέπει πρώτα να αναπτυχθούν μαζί για να σχηματίσουν μια καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς. Η καλλιέργεια αυτή προστίθεται στη συνέχεια σε ένα μείγμα ζάχαρης και τσαγιού. Στη συνέχεια, το μείγμα αφήνεται να ζυμωθεί. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υγρό ποτό που περιέχει ξύδι, βιταμίνες Β και πολλούς άλλους τύπους οξέων, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων, με ελαφρώς όξινη γεύση.
Αξίζει όμως όλος αυτός ο κόπος ή πρόκειται απλά για ακόμα ένα διατροφικό trend; Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το τσάι κομπούχα βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως τον καρκίνο. Πόσο, όμως, ισχύουν επιστημονικά αυτοί οι ισχυρισμοί;
Μικρός όγκος ερευνητικών στοιχείων
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα δεδομένα σχετικά με το τσάι κομπούχα είναι περιορισμένα. Μια μικρή ποσότητα ερευνών έχει συμπεράνει ότι το τσάι κομπούχα μπορεί να προσφέρει οφέλη παρόμοια με αυτά των προβιοτικών συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι το τσάι μπορεί να ενισχύσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και να λειτουργήσει θετικά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν λίγες έγκυρες ιατρικές μελέτες σχετικά με τον ρόλο του τσαγιού στην ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, υπάρχουν και κίνδυνοι που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
Τι να προσέξετε
Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ατόμων που έχουν υποστεί στομαχικές διαταραχές, λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το τσάι συχνά παρασκευάζεται σε σπίτια υπό ανθυγιεινές συνθήκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.
Επιπλέον, όταν το τσάι παρασκευάζεται σε κεραμικά δοχεία που περιέχουν μόλυβδο, μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση από μόλυβδο. Τα οξέα στο τσάι προκαλούν διαρροή μολύβδου από το κεραμικό λούστρο.
Συμπέρασμα
Οι ειδικοί της κλινικής Mayo επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι το τσάι κομπούχα έχει τα οφέλη για την υγεία που ισχυρίζονται οι λάτρεις του. Ταυτόχρονα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επιπλοκών.
Τέλος, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγουν το τσάι κομπούχα. Για τους υπόλοιπους, το ποτό μπορεί να καταναλωθεί, αρκεί να προέρχεται από αξιόπιστη πηγή και να απολαμβάνεται με μέτρο.
Διαβάστε επίσης
Δύο σούπερ τρόφιμα που ωφελούν το έντερο και μειώνουν το φούσκωμα