Η καφεΐνη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο, γνωστή για την τόνωση και την εγρήγορση. Νέα έρευνα από το Anschutz Medical Campus του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αποκαλύπτει ότι η συνήθης κατανάλωσή της μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλάζοντας την αποτελεσματικότητα της μετάγγισης αίματος σε ασθενείς.

Η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 13.000 αιμοδότες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια από άτομα με υψηλή πρόσληψη καφεΐνης ήταν πιο ευαίσθητα κατά την αποθήκευση και εμφάνιζαν μειωμένη απόδοση μετά τη μετάγγιση. Στους λήπτες, αυτό παρατηρήθηκε ως μικρότερη αύξηση της αιμοσφαιρίνης και ενδείξεις αυξημένης αιμόλυσης.

Ορισμένοι δότες επηρεάζονται περισσότερο λόγω παραλλαγών σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ADORA2b, το οποίο βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να προσαρμόζονται όταν υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στο αίμα, όπως έδειξε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Haematologica.

Για να εξεταστούν οι σχέσεις αυτές, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη REDS RBC-Omics, συσχετίζοντας την περιεκτικότητα σε καφεΐνη στα αποθηκευμένα ερυθροκύτταρα με τα μεταβολικά προφίλ, τη σταθερότητα κατά την αποθήκευση και τα αποτελέσματα μετάγγισης.

Σε πειράματα με ανθρώπους, οκτώ εθελοντές κατανάλωσαν καφέ για να μετρηθούν οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις στα εργαστηριακά χαρακτηριστικά του αίματος. Παράλληλα, μελέτες σε ποντικούς με απενεργοποιημένο υποδοχέα ADORA2b και ενζυμικές αναλύσεις έδειξαν ότι η καφεΐνη μπορεί να αναστέλλει τη γλυκόζη-6-φωσφορική αφυδρογονάση (G6PD), επηρεάζοντας τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

«Η επίδραση της καφεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν είχε μελετηθεί σε μεγάλη κλίμακα μέχρι σήμερα», σχολιάζει ο Angelo D’Alessandro, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ακόμη και η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ποιότητα του αίματος και την απόδοση των μεταγγίσεων»

Καφεΐνη και πρακτικές αιμοδοσίας

Η καφεΐνη έχει σύντομη βιολογική ημιζωή, γι’ αυτό και προσωρινές αλλαγές στη διατροφή πριν από την αιμοδοσία μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συστήνεται περιορισμός καφεΐνης πριν από τη δωρεά αίματος.

Αντίθετα, σε ορισμένες περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, η κατανάλωση καφέ δεν αποθαρρύνεται και συχνά θεωρείται ότι διευκολύνει τη διαδικασία λόγω της ήπιας αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Στη Γερμανία, μέτρια πρόσληψη καφέ επιτρέπεται από ορισμένες υπηρεσίες αιμοδοσίας.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη δύσκολη ισορροπία της καφεΐνης: Μπορεί να διευκολύνει τη φλεβική πρόσβαση και την αιμοληψία, αλλά οι διουρητικές της ιδιότητες αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης, με πιθανή επίδραση στη ροή του αίματος και στα ανεπιθύμητα συμβάντα κατά τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο θαυματουργός καφές που μειώνει τον κίνδυνο νόσου – Δεν είναι ο ελληνικός

Έτρωγε αποκλειστικά κρέας για 60 μέρες – Δείτε τις αλλαγές στο σώμα του

Τα μυστικά της διατροφής μετά τα 60 – 5 θρεπτικά συστατικά για υγεία και ενέργεια