Η αλλεργία στη γύρη της σημύδας είναι ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει χιλιάδες άτομα, κυρίως κατά την περίοδο της άνοιξης. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ασθενείς αντιμετωπίζουν και ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου ενοχλητικό πρόβλημα: την τροφική αλλεργία που προκαλείται από διασταυρούμενη αντίδραση με μήλα και άλλα φρούτα ή λαχανικά.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για τη συγκεκριμένη μορφή αλλεργίας. Όμως, μία αυστριακή επιστημονική ομάδα φαίνεται πως ανοίγει νέους ορίζοντες, προτείνοντας κάτι εντυπωσιακά απλό: Τη σταδιακή κατανάλωση μήλων ως μορφή θεραπείας.

Μία διαφορετική μορφή ανοσοθεραπείας

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία, με επικεφαλής τη δρ Bettina Müller, πραγματοποίησαν μία κλινική μελέτη, προκειμένου να εξετάσουν εάν η καθημερινή και ελεγχόμενη κατανάλωση μήλων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων που προκαλούνται από το συγκεκριμένο είδος τροφικής αλλεργίας. Σε αντίθεση με τις συνήθεις μεθόδους ανοσοθεραπείας (όπως τα αλλεργιογόνα δισκία ή οι ενέσεις), οι επιστήμονες επέλεξαν μία πιο φυσική προσέγγιση.

«Περίπου το 70% των ασθενών με αλλεργία στη γύρη της σημύδας αναπτύσσουν τροφική αλλεργία, ιδίως στα μήλα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία γι’ αυτή την αλλεργία με διασταυρούμενη αντίδραση», έγραψε χαρακτηριστικά η Bettina Müller στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Η μελέτη

Η έρευνα ξεκίνησε με την αξιολόγηση 42 διαφορετικών ποικιλιών μήλων, τα οποία εξετάστηκαν για τον βαθμό αλλεργικής ευαισθησίας τους. Στη συνέχεια, 36 άτομα με αλλεργία στη σημύδα συμμετείχαν σε μία 12μηνη θεραπευτική αγωγή, όπου κατανάλωναν σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες μήλων — ξεκινώντας από ποικιλίες με χαμηλή αλλεργιογόνο δράση και προχωρώντας σε πιο «ισχυρές». Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν κάθε εβδομάδα σε ένα ημερολόγιο τυχόν παρενέργειες, ενώ πριν και μετά τη θεραπεία υποβλήθηκαν σε ειδικές εξετάσεις.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία:

– Οδήγησε σε σταθερή και μακροχρόνια ανοχή στα μήλα.

– Ενίσχυσε την ανεκτικότητα και σε άλλα διασταυρούμενα τρόφιμα, όπως καρότα, ακτινίδια και ξηροί καρποί.

– Προκάλεσε ευεργετικές αλλαγές στα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα.

– Ανέδειξε και την ασφάλεια της θεραπείας, καθώς δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες.

Συμπέρασμα

Η «μηλοθεραπεία», όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, φαίνεται να αποτελεί μία απλή, φυσική και ελπιδοφόρα λύση για την τροφική αλλεργία που σχετίζεται με τη γύρη της σημύδας. Χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής στο σπίτι, τη διαθεσιμότητα του «θεραπευτικού μέσου» και τη σταδιακή βελτίωση που προσφέρει, η μέθοδος αυτή ίσως ανοίξει έναν νέο δρόμο στην αντιμετώπιση των διασταυρούμενων αλλεργιών.

Διαβάστε επίσης

Για πάντα νέοι με μούρα, μήλα και μαύρο τσάι – Οι θαυματουργές ενώσεις για υγιή γήρανση

Το φρούτο – φάρμακο που προστατεύει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας – Ένα την ημέρα αρκεί

Άνοια: Tα πέντε τρόφιμα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο