Μια πιθανή λύση στον αγώνα κατά των τοξικών «παντοτινών χημικών» προτείνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλει τις επικίνδυνες ενώσεις, γνωστές ως PFAS, οι οποίες συνδέονται με πληθώρα κινδύνων για την υγεία, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Οι PFAS είναι συνθετικές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, πλαστικά δοχεία, υφάσματα και άλλα. Είναι γνωστές για την ανθεκτικότητά τους τόσο στο περιβάλλον, όσο και στο ανθρώπινο σώμα, όπου μπορούν να συσσωρευτούν για 2-7 χρόνια. Η μακροχρόνια έκθεση στα PFAS έχει συσχετιστεί με διαταρχές στην ορμονική λειτουργία, βλάβες στα όργανα, στειρότητα και ορμονικούς καρκίνους, όπως αυτός του μαστού και των ωοθηκών.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη 4 εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν 72 ενήλικες άνδρες, ηλικίας 18-65 ετών, όλοι με ανιχνεύσιμα επίπεδα PFAS στο αίμα τους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία έλαβε συμπλήρωμα φυτικών ινών πλούσιο σε β-γλυκάνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στη βρώμη, τα μανιτάρια και τους σπόρους, ενώ η άλλη έλαβε εικονικό φάρμακο με βάση το ρύζι.

Όσοι λάμβαναν το συμπλήρωμα β-γλυκάνης τρεις φορές την ημέρα, περίπου 10 λεπτά πριν από τα γεύματα, παρουσίασαν κατά μέσο όρο 8% μείωση σε δύο από τα πιο επιβλαβή PFAS: Το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το υπερφθοροοκτανεσουλφονικό οξύ (PFOS). Αυτές οι χημικές ουσίες ταξινομούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ως καρκινογόνα της ομάδας 1 και 2 αντίστοιχα και είναι ευρέως αναγνωρισμένες για την τοξικότητα και τις ορμονικές τους επιδράσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές ίνες λειτουργούν σχηματίζοντας μια ουσία στο έντερο που μοιάζει με γέλη και δεσμεύεται με τα χολικά οξέα. Δεδομένης της εκτίμησης ότι τα PFAS προσκολλώνται στη χολή, η αποτροπή της επαναρρόφησής της στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των χημικών ουσιών μέσω της εντερικής αποβολής τους. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο μείωσης των συγκεντρώσεων PFAS στο σώμα.

«Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα των PFAS, οι γνωστές παρεμβάσεις για τη μείωση των επιπέδων τους στο σώμα είναι περιορισμένες», σημειώνουν οι ερευνητές. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι αν και τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, δεν είναι όλοι οι τύποι φυτικών ινών αποτελεσματικοί στη μείωση των PFAS και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να καθοριστεί εάν η υψηλότερη πρόσληψή τους ή άλλες, πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αποτέλεσμα της αποτοξίνωσης.

Αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, πρόκειται για ένα ωφέλιμο συστατικό, που προάγει την υγεία του πεπτικού, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και ελαχιστοποιώντας την έκθεση σε φλεγμονώδεις παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθεί να μην προσλαμβάνει τα συνιστώμενα επίπεδα των 22-34 γραμμαρίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η μελέτη προσφέρει μια ελπίδα στη μάχη κατά των παντοτινών χημικών, υποδηλώνοντας ότι μια απλή προσθήκη στη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της υγείας μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

Τρώτε σωστά τον λιναρόσπορο; Το μυστικό για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του

Η διατροφική μόδα που απειλεί τη γονιμότητα των γυναικών – Ένας γιατρός προειδοποιεί

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, πείτε «όχι» σε αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα – Γιατί οι ειδικοί δεν τα βάζουν όλα «στο ίδιο τσουβάλι»