Η πρώιμη νόσος Πάρκινσον έχει καταστεί τελευταία ένα αξιοσημείωτο αντικείμενο έρευνας, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την πρόωρη έναρξη της νευροεκφυλιστικής νόσου και τα συμπτώματά της. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι πρώιμες και μη γνώριμες ενδείξεις αρχίζουν χρόνια ή και δεκαετίες πριν από τα τυπικά συμπτώματα (ο τρόμος, τα προβλήματα ισορροπίας, διαταραχές στην κινητικότητα).
Η πρόληψη της πάθησης εξαρτάται από την υγιεινή διατροφή, η οποία είναι καταλύτης της μακροπρόθεσμης υγείας του εγκεφάλου και αποκλείει το ενδεχόμενο νευροεκφυλισμού, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου της μελέτης Δρ. Xiang Gao από το Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη της Κίνας. Βασισμένος στην έρευνα του, ο καθηγητής κατονομάζει τις τροφές που επιφυλάσσουν αυτόν τον κίνδυνο.
Τα τρόφιμα που αποδυναμώνουν τον εγκέφαλο
Η διατροφή που είναι πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένες τροφές, όπως δημητριακά πρωινού, μπισκότα και χοτ ντογκ, διευκολύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων-προάγγελων της νόσου σε αντίθεση με μια διατροφή «φτωχότερη» σε αυτά τα φαγητά, βάσει της τρέχουσας έρευνας που κοινοποιήθηκε στο Neurology.
«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον», αναφέρει ο ειδικός.
Οι ασυνήθιστες ενοχλήσεις
Στη μελέτη συμμετείχαν 42.853 άτομα με μέση ηλικία 48 ετών, τα οποία δεν είχαν νόσο Πάρκινσον κατά την έναρξη της μελέτης. Παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως και 26 ετών, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια υγείας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα για να διαπιστώσουν αν οι συμμετέχοντες είχαν πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον, όπως ταχεία κίνηση των ματιών, διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο, δυσκοιλιότητα, καταθλιπτικά συμπτώματα, σωματικό πόνο, διαταραχή της έγχρωμης όρασης, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειωμένη ικανότητα όσφρησης.
Ακολούθως, διερευνήθηκαν ποικίλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων σάλτσες, επαλείψεις ή καρυκεύματα, συσκευασμένα γλυκά, σνακ ή επιδόρπια, ποτά με τεχνητή ζάχαρη ή ζάχαρη, προϊόντα ζωικής προέλευσης, επιδόρπια με βάση το γιαούρτι ή τα γαλακτοκομικά και συσκευασμένα αλμυρά σνακ. Μια μερίδα ισοδυναμούσε με ένα κουτάκι αναψυκτικού, 28 γρ. πατατάκια, μια φέτα συσκευασμένου κέικ, ένα χοτ ντογκ ή μια κουταλιά της σούπας κέτσαπ.
Ερευνητικές παρατηρήσεις:
- Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 11 ή περισσότερες μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τρία ή περισσότερα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα
- η απόλαυση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για όλα σχεδόν τα συμπτώματα εκτός από τη δυσκοιλιότητα.
Διαβάστε επίσης
Η αίσθηση που αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε – Πότε συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας
Μνήμη: Το έξυπνο τρόφιμο που την ενισχύει και την προστατεύει