Το μηλόξυδο έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια για ένα πλήθος πλεονεκτημάτων. Από τον έλεγχο του διαβήτη μέχρι την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει πολλά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο του βάρους, προλαμβάνοντας την παχυσαρκία και συμβάλλοντας στην απώλεια κιλών συνδυαστικά με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.

Η πιο συνηθισμένη όμως ερώτηση είναι κατά πόσο το μηλόξυδο μας βοηθάει να χάσουμε βάρος και πώς πρέπει να το πίνουμε. Σύμφωνα με πολλές θεωρίες, το μηλόξυδο είναι μια φυσική λύση για την απώλεια βάρους, χωρίς παρενέργειες εφόσον λαμβάνεται με μέτρο.

Οι ωφέλειές του στα πλαίσια μιας δίαιτας αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν:

1. Εξασφάλιση αίσθησης κορεσμού, κάτι που αποτρέπει την υπερφαγία

Για την απώλεια βάρους, το σώμα χρειάζεται να κάψει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες προσλαμβάνει. Το μηλόξυδο καθυστερεί τη μετάβαση της τροφής μέσα στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να νιώθει χορτάτος για περισσότερες ώρες μετά τα γεύματα. Προλαμβάνονται έτσι οι λιγούρες και καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες.

2. Ενισχύει το μεταβολισμό

Το μηλόξυδο προκαλεί αλλαγή του μεταβολισμού σε γενετικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Τα ένζυμα και τα οργανικά οξέα επιταχύνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την αναλογία με την οποία το σώμα καίει λίπος, επιπλέον συμβάλει στη διάλυση των λιπών, κάτι που το καθιστά ιδανικό για υγιεινό αδυνάτισμα

3. Βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

4. Επηρεάζει την έκκριση της ινσουλίνης

Η κατανάλωση μηλόξυδου μαζί με ένα γεύμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη επιτρέπει στα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιούν ενέργεια από το σάκχαρο στο κυκλοφορικό. Μετά την κατανάλωση πολλών υδατανθράκων, εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης προκειμένου να διασπαστούν τα σάκχαρα.

Εκτός από τη χρήση του στην απώλεια βάρους, το μηλόξυδο έχει πολλά ακόμη πλεονεκτήματα:

  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηρίων στο στόμα που προκαλούν την κακή αναπνοή, εξισορροπεί τα επίπεδα pH του σώματος, μπορεί να μειώσει το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών και προλαμβάνει τις κράμπες στα πόδια.
  • Συμβάλει στην αποτοξίνωση του παχέος εντέρου και προάγει τη σωστή πέψη.
  • Βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος και φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα.
  • Αλκαλοποίηση του σώματος, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση της οξύτητας που προκαλεί η κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Το μηλόξυδο δεν είναι σίγουρα το  μαγικό ελιξίριο που αδυνατίζει. Σίγουρα η κατανάλωση του έχει αναφερθεί ως θετική πρακτική υγείας που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τη χοληστερόλη, μπορεί όμως να προκαλέσει και σοβαρή πεπτική διαταραχή σε περίπτωση υπερκατανάλωσης του.