Η ακροκυάνωση είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την κυάνωση των δαχτύλων. Τα δάχτυλα των χεριών και μερικές φορές των ποδιών είναι μπλε-μωβ, κρύα και ιδρωμένα. Η διαταραχή αυτή είναι καλοήθης, δεν είναι επώδυνη, αλλά πολλές φορές είναι δυσάρεστη για τον ασθενή και ορατή από τον περίγυρό του με αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του.

Ποιες είναι οι αιτίες της ακροκυάνωσης;

Πρόκειται για ένα ακροσύνδρομο χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία που ενδεχομένως σχετίζεται με δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που προκαλεί παρατεταμένο αγγειόσπασμο.

Εμφανίζεται κυρίως στο κρύο, επηρεάζει πιο συχνά τις νέες, λεπτές γυναίκες και συνήθως ξεκινά κατά την εφηβεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακροκυάνωσης;

Η ακροκυάνωση των χεριών συνδέεται συχνά με αυτή των ποδιών, πιο σπάνια της μύτης και των αυτιών. Το μπλε-μωβ χρώμα είναι ομοιόμορφο, συμμετρικό και μόνιμο. Είναι άμεσα ορατό σε κρύο καιρό. Η ακροκυάνωση είναι εντελώς ανώδυνη παρά τον εντυπωσιακό χαρακτήρα της. Τα δάχτυλα είναι κρύα και οι παλάμες των χεριών είναι συχνά ιδρωμένες. Η ακροκυάνωση εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παραχωρώντας τη θέση της σε σημαντική ερυθρότητα.

Ποια είναι η πορεία της νόσου;

Η πορεία της ακροκυάνωσης είναι συνήθως καλοήθης και ήπια εάν ο ασθενής προστατεύεται από το κρύο. Από την άλλη, η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο (συχνά επαγγελματικής προέλευσης) μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως κρυοπαγήματα ή διαταραχές της αισθητικότητας στα δάχτυλα. Τέλος, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ακροκυάνωσης δεν είναι αμελητέες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακροκυάνωσης;

Η διάγνωση της ακροκυάνωσης γίνεται από την κλινική εξέταση, που περιγράφεται παραπάνω.

Σε αμφίβολες μορφές, μπορεί να προταθεί εξειδικευμένη εξέταση αίματος, τριχοειδοσκόπηση και tiplex (τρίπλεξ) αρτηριών  για να αποκλειστεί κάποια υποκείμενη ασθένεια.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ακροκυάνωση;

  • Η βάση θεραπείας για την ακροκυάνωση είναι η προστασία από το κρύο τόσο στα χέρια και τα πόδια όσο και στο υπόλοιπο σώμα.
  • Αποφύγετε τους επιβαρυντικούς παράγοντες της ακροκυάνωσης. Οι πιο συνηθισμένοι είναι: το υπερβολικό αδυνάτισμα, ο καπνός, η κάνναβη, ο καφές και ορισμένες θεραπείες (β-αποκλειστές, ορισμένα ρινικά σπρέι, θεραπείες για ημικρανία)
  • Η ιοντοφόρηση είναι χρήσιμη στην υπεριδρωσία (ασυνήθιστα έντονη εφίδρωση).
  • Τα φάρμακα (αναστολείς διαύλων ασβεστίου) έχουν μικρή αποτελεσματικότητα στην ακροκυάνωση και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως προφύλαξη σε σοβαρές περιπτώσεις.

Η ακροκυάνωση είναι μια καλοήθης ασθένεια, σίγουρα εντυπωσιακή στην αισθητική της έκφραση, αλλά δεν αποτελεί απειλή για την υγεία. Από την άλλη πλευρά, οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην ακροκυάνωση δεν είναι πάντα ανεκτές και δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. Πέρα από τα προαναφερθέντα μέτρα, είναι σημαντικός ο καθησυχασμός των ασθενών, της οικογένειάς τους και μερικές φορές του θεράποντος ιατρού.

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο ως προφύλαξη σε σοβαρές περιπτώσεις.