Αναρωτιέστε τι ρόλο μπορεί να παίζει για τη διατροφή μας ένας χώρος από τον οποίο απλά ψωνίζετε; Κι όμως, η βόλτα σας στο σούπερ μάρκετ μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχός ή εχθρός στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Το σύγχρονο σούπερ μάρκετ…

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ο χώρος της αγοράς τροφίμων έχει αλλάξει πολύ, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εξελιχθούν έτσι ώστε να είναι σε θέση ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Η ποικιλία των προϊόντων στα ράφια είναι πλέον τεράστια, έτσι ώστε ο κάθε πελάτης να μπορεί να βρει τα προϊόντα που του ταιριάζουν. Επιπλέον, η τάση του «healthy eating» δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα σούπερ μάρκετ, που πλέον δίνουν όλο και περισσότερη έμφαση στο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, των βιολογικών προϊόντων κλπ. Τέλος, γνωρίζοντας πως οι ρυθμοί της ζωής έχουν γίνει πολύ έντονοι και ο χρόνος των καταναλωτών πολύ περιορισμένος, τα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ προσφέρουν ποικιλία έτοιμων γευμάτων, ακόμα και μαγειρευτό φαγητό. Παράλληλα, για τους ίδιους λόγους, όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ δίνουν πλέον τη δυνατότητα των online αγορών και της παράδοσης κατ’ οίκον.

5 tips για πιο έξυπνες και υγιεινές αγορές

– Οργανώστε το εβδομαδιαίο σας μενού. Το πρώτο βήμα στη διαδικασία του έξυπνου shopping είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Προτού ξεκινήσετε για την αγορά, προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας –συμπεριλαμβανομένων και των ενδιάμεσων σνακς. Προσπαθήστε να κινηθείτε… μεσογειακά, δίνοντας έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και όσπρια. Επιπλέον, προτιμήστε το ψάρι και τα άπαχα πουλερικά, περιορίζοντας το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας σε λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα.

– Στη συνέχεια, σύμφωνα με το παραπάνω μενού, δημιουργήστε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Ίσως σας πάρει μερικά λεπτά να καταγράψετε τα προϊόντα, όμως η λίστα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις περιττές (και συχνά παχυντικές) αγορές. Το όφελος είναι διπλό: όχι μόνο θα να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, αλλά θα αποκτήσετε και καλύτερο έλεγχο του βάρους σας! Άλλη μια καλή ιδέα είναι να χωρίσετε τα τρόφιμα της λίστας σας ανά τμήμα π.χ. αρτοποιείο, κρεοπωλείο, τμήμα μαναβικής κλπ. έτσι ώστε να αποφύγετε τα άσκοπα πέρα-δώθε μέσα στο κατάστημα.

–  Φάτε κάτι πριν τα ψώνια σας. Μια συμβουλή που ίσως έχετε ξανακούσει, όμως πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το να πηγαίνετε για ψώνια με άδειο στομάχι όντως επηρεάζει το τι ψωνίζετε εν τέλει. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, όταν πεινάτε, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αγοράσετε όχι μόνο περισσότερα τρόφιμα –και μάλιστα υψηλής θερμιδικής αξίας- αλλά και προϊόντα που δεν είναι βρώσιμα, με αποτέλεσμα να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα σε πράγματα που στην πραγματικότητα δε σας είναι απαραίτητα. Μια λύση, λοιπόν, είναι να πάτε για ψώνια μετά από κάποιο γεύμα, π.χ. το πρωινό ή το μεσημεριανό, ή ένα μικρότερο σνακ (π.χ. φρούτα, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως κλπ.), το οποίο θα έχει καλύψει εν μέρει την πείνα σας.

– Αποφύγετε να ψωνίσετε σε ώρα αιχμής. Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά αν επιλέξετε να κάνετε τις αγορές σας τις ώρες που υπάρχει αυξημένη κίνηση στο σούπερ μάρκετ, είναι πιο πιθανό να περιμένετε περισσότερο στο ταμείο, το οποίο είναι συχνά περιτριγυρισμένο με ανθυγιεινά σνακς. Επομένως, για να μειώσετε την έκθεση στους «πειρασμούς», εάν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε ώρες με λιγότερο κόσμο.

– Δείτε τις προσφορές με κριτική ματιά! Σε όλους μας έχει συμβεί να αρπάξουμε από το ράφι ένα προϊόν χωρίς πολλή σκέψη, μόνο και μόνο επειδή η χαμηλή τιμή της μεγάλης συσκευασίας του μας φάνηκε δελεαστική. Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτή τη συνήθεια είναι πως όταν αποθηκεύουμε τέτοιες μεγάλες ποσότητες τροφίμων στην κουζίνα μας, συνήθως καταλήγουμε είτε να τα τρώμε σε υπερβολικές ποσότητες, ξεφεύγοντας έτσι από το διατροφικό μας πλάνο, είτε να τα πετάμε γιατί λήγουν πριν προλάβουμε να τα φάμε. Επομένως, θα ήταν καλύτερο να επιλέγετε τις μικρότερες συσκευασίες προϊόντων, οι οποίες σας παρέχουν τις ποσότητες που όντως σας χρειάζονται στην καθημερινή σας διατροφή.