Τι είναι το μπλε φως;

Στο οπτικό φάσμα είναι οι συχνότητες του φωτός μεταξύ 400 mm – 500 mm. Πολλές συσκευές εκπέμπουν μπλε φως όπως οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τα φώτα LED κλπ. Όμως το ξέρατε ότι ο ήλιος είναι η βασικότερη και μεγαλύτερη πηγή εκπομπής μπλε φωτός;

Ο ήλιος εκπέμπει χιλιάδες φορές περισσότερο μπλε φως σε σχέση με μια οθόνη. Το φως του ήλιου εκπέμπει ~10,000 lux (μονάδα φωτισμού όπως γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι), UV ακτινοβολία (10-400 nm) και άλλο ορατό φως που προκαλεί καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνο, τύφλωση από φως που αντανακλά κατά τη διάρκεια του σκι κλπ. Επίσης, οι οθόνες και άλλες πηγές φωτός εκπέμπουν 50 – 70 lux* εκπέμπουν μπλε φως (400-500 nm) και άλλο ορατό φως. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το μπλε φως προκαλεί τις ίδιες βλάβες όπως η UV ακτινοβολία.

Το ξέρατε ότι η μερική έκθεση στη μπλε ακτινοβολία έχει κάποια οφέλη στην υγεία; Βοηθάει την μνήμη, φτιάχνει την διάθεση, επιταχύνει τα αντανακλαστικά και βελτιώνει την γνωστική λειτουργία.

Οπότε αν έχει οφέλη το μπλε φως γιατί νιώθω τα μάτια μου κουρασμένα;

  • Λόγω ξηροφθαλμίας που είναι η πρώτη αιτία σε όλους τους ανθρώπους.
  • Γιατί δεν κάνετε συχνά διαλείμματα (αν δουλεύετε για 8 ώρες συνεχόμενες όρθιος θα κουραστείτε επίσης).
  • Λόγω μη καλής διαμόρφωσης του χώρου εργασίας σας (φωτισμός, αντίθεση, ρύθμιση οθόνης, στάση κατά την ώρα εργασίας).
  • Μπορεί να φοράτε λάθος συνταγή γυαλιών χωρίς να το ξέρετε ή να μην φοράτε καθόλου γυαλιά οπότε τα μάτια σας αναγκάζονται να δουλεύουν υπό συνθήκες στρες.
  • Μπορεί να έχετε προβλήματα στην διόφθαλμη όραση και τα μάτια σας να μην συνεργάζονται καλά μεταξύ τους.

Χρήσιμες συμβουλές

Θεραπεύστε την ξηροφθαλμία με ενυδατικές σταγόνες και μην ξεχνάτε να κάνετε συχνούς βλεφαρισμούς.

  • Κάθε 20 λεπτά κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα περίπου σε απόσταση 20 ποδιών.
  • Ρυθμίστε τη στάση και την αντίθεση του φωτισμού στην οθόνη σας (ένα σκοτεινό δωμάτιο με μια φωτεινή οθόνη θα σας κουράσει).
  • Τέλος, επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας για τον έλεγχο της γενικής κατάστασης της διόφθαλμης όρασής σας.

Συμπερασματικά

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα γυαλιά με φίλτρα μπλε φωτός εμποδίζουν την φθορά των οφθαλμών σας, περιορίζουν την κούραση ή βελτιώνουν την υγεία των οφθαλμών σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως για το θέμα αυτό.

Καμία ένδειξη δεν υπάρχει επίσης ότι προκαλούν βλάβη στους οφθαλμούς όταν τα φοράτε. Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι τα γυαλιά με μπλε φίλτρα ρυθμίζουν καλύτερα την έκκριση της μελατονίνης (της ορμόνης που ρυθμίζει την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου), βελτιώνοντας έτσι τον νυκτερινό ύπνο. Περιμένουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να αποφανθούμε για τα οφέλη ή όχι των γυαλιών αυτών.