Η παρατεταμένη χρήση μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό προκαλεί δερματικά προβλήματα; Ποια είναι τα πλέον συνηθισμένα και ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι. Τα ερωτήματα είναι εύλογα ιδίως με το δεδομένο της μακροχρόνιας χρήσης μάσκας που ζούμε τον τελευταίο χρόνο.

Είναι αλήθεια ότι η επιβεβλημένη χρήση της μάσκας ως ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για την αποτροπή της μετάδοσης της Covid-19 συνοδεύεται σε αρκετές περιπτώσεις από δερματολογικά προβλήματα όπως ερεθισμοί, εμφάνιση ακμής (maskne) ή επιδείνωση της υπάρχουσας,  στην περιοχή του προσώπου, κυρίως στο πηγούνι γύρω από το στόμα στη μύτη και τα μάγουλα.

Πολλοί αναρωτιούνται και για τον ρόλο που παίζει το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο η μάσκα στην πρόκληση τυχόν δερματολογικών προβλημάτων. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος χρήσης της μάσκας έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στα δερματολογικά προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η κακή ποιότητα των υλικών από τα οποία αυτές κατασκευάζονται παίζει σημαντικό ρόλο. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα όπως nylon, polyester, rayon στην πλευρά της μάσκας που εφαρμόζει στο πρόσωπο. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες χειρουργικών μασκών και χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους. Εφόσον όμως προτιμάμε να χρησιμοποιούμε κάποια υφασμάτινη, προτιμάμε τα βαμβακερά υφάσματα. Το πλύσιμο της μάσκας εάν δεν είναι μιας χρήσεως πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να ξεβγάζεται πολύ καλά. Η χρήση μαλακτικού πρέπει να αποφεύγεται.

Εύλογη είναι και η απορία για το ποια είναι η καλή υγιεινή της επιδερμίδας τώρα που όλοι φοράμε μάσκες για πολλές ώρες. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι πριν τη φορέσουμε για να προετοιμάσουμε καλύτερα την επιδερμίδα μας;

Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Καθαρίστε και ενυδατώστε το πρόσωπο σας καθημερινά πρωί-βράδυ σχολαστικά. Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά χωρίς άρωμα και ενυδατικές κρέμες με λεπτές υφές. Προστατέψτε τα χείλη σας εφαρμόζοντας ειδικά προϊόντα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει και που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εφόσον βρίσκεστε σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον (σπίτι, αυτοκίνητο, εξωτερικός χώρος σε μεγάλη απόσταση από άλλους ) μπορείτε να κάνετε ένα 15λεπτο διάλειμμα της χρήσης της μάσκας κάθε 4 ώρες .
Σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων η αντικατάσταση της μάσκας πρέπει να γίνεται ακόμα πιο σύντομα και είναι απαραίτητο πριν την αλλαγή να πλύνετε το πρόσωπο σας.

Σε ό,τι αφορά προϊόντα καθαρισμού, περιποίησης ή καλλωπισμού που πρέπει να αποφεύγουν όσοι φορούν τακτικά μάσκα καθώς άλλα που πρέπει να προτιμούνται καλό είναι να γνωρίζετε ότι προϊόντα που χρησιμοποιούσατε πριν χωρίς πρόβλημα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να τα αλλάξετε. Τόσο στην καθημερινή περιποίηση του προσώπου όσο και στην περίπτωση που ακολουθούμε ειδικές δερματολογικές θεραπείες κατά την χρήση της μάσκας πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι η κλειστή περίδεση που συμβαίνει στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε έντονους ερεθισμούς όταν κάποια κρέμα που χρησιμοποιούμε περιέχει συστατικά όπως Υδροξυοξέα (AHA) , σαλικυλικό ή ρετινοειδή. Η επιβάρυνση στην εφίδρωση και στη λιπαρότητα του προσώπου πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή.

Παραλείψτε το μακιγιάζ σας όταν πρόκειται να φορέσετε μάσκα ή αν είναι απολύτως απαραίτητο χρησιμοποιήστε oil free καλλυντικά με λεπτές υφές. Χρησιμοποιείστε ενυδατικά προϊόντα που περιέχουν κεραμίδια ή και υαλουρονικό οξύ, επιλέγοντας τα ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας.
Στα λιπαρά δέρματα προτιμάμε έναν ενυδατικό ορό . Στα μεικτά δέρματα ένα ενυδατικό gel και στα ξηρά δέρματα προτείνεται η ενυδατική κρέμα.
Αντιγηραντικές κρέμες και κρέμες θεραπείας μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια της νύχτας.