Η κήλη των αθλητών δεν αφορά μόνο τους αθλητές αλλά όλους τους ενεργούς ενήλικες κυρίως όμως τους αθλούμενους και ιδιαίτερα τους άντρες πιο πολύ από τις γυναίκες.
Δεν είναι, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από κήλη της βουβωνικής περιοχής και τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια. Ονομάζεται και σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, που παραπέμπει και εξηγεί τις κακώσεις που μπορεί να έχουν υποστεί οι κοιλιακοί μυς στην περιοχή από χρόνια κόπωση.

Ποια τα συμπτώματα;

-Πόνος και κάψιμο στην βουβωνική περιοχή και κυρίως στις κινήσεις και την στροφή του ισχίου
-ακτινοβολία του πόνου προς τον σύστοιχο όρχι
-δυσκολία έγερσης από το κρεβάτι
-δυσκολία εξόδου από το αυτοκίνητο
-δυσκαμψία και δυσκολία στην άσκηση αλλά βελτίωση με το ζέσταμα και επανεμφάνιση των συμπτωμάτων μετά
-πόνος στο γέλιο ή τον βήχα

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο υπέρηχος και μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξουν ή να αποκλείσουν το πρόβλημα ή άλλες αιτίες του πόνου. Η διάγνωση όμως είναι κυρίως κλινική και απαιτεί μεγάλη προσοχή και εμπειρία από τον εξετάζοντα ιατρό/χειρουργό.
Σε σχέση με την πιο γνωστή και συχνή βουβωνοκήλη ο πόνος εντοπίζεται πιο εσωτερικά και πιο κάτω και δεν ψηλαφάται διόγκωση ή προβολή ενδοκοιλιακού οργάνου.

Θεραπεία

Η ξεκούραση και η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις. Συχνά όμως τα συμπτώματα υποτροπιάζουν και η παυσίπονη αγωγή με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν αρκούν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η λαπαροσκοπική θεραπεία με τοποθέτηση πλέγματος είναι η σίγουρη λύση.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική θεραπεία

Με την τοποθέτηση 3 εργαλείων στον προ-περιτοναικό χώρο από μικροσκοπικές τομές 5-10 χιλιοστών (μέθoδος TEP), δηλαδή στον χώρο κάτω από το δέρμα και έξω από την κοιλιά, γίνεται υποστήριξη των τραυματισμένων μυών με πλέγμα. Το πλέγμα λειτουργεί εκτός από την υποστήριξη και ως μέσον προσέλκυσης νέου συνδετικού ιστού. Παράλληλα μπορούν να επιδιορθωθούν τα χάσματα των μυικών ινών και οι βλάβες των νεύρων.

Διαδικασία επέμβασης και αποθεραπεία

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει βασικές εξετάσεις όπως καρδιογράφημα, γενική αίματος και ακτινογραφία θώρακα. Μπορούν να γίνουν την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα επέμβασης.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μια ώρα και γίνεται με ολική αναισθησία. Την ίδια μέρα ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί, να φάει, να πάει τουαλέτα και να βγει από το νοσοκομείο! (fast track – one day surgery). Την ίδια εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει, να περπατάει, να πάει στην εργασία του αν θέλει και να κάνει όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν απαιτούνται ειδικές αλλαγές τραυμάτων αφού δεν υπάρχουν μεγάλες τομές ή ράμματα. Στον ίδιο μήνα μπορεί να ξεκινήσει ήπια άθληση όπως περπάτημα ή τρέξιμο – ποδήλατο αλλά θα πρέπει να αποφύγει τα βάρη ώστε να γίνει ήπια η ολοκλήρωση της επούλωσης των τραυμάτων.

Μετά τον μήνα η αποκατάσταση είναι πλήρης και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

-Τάχιστη ανάρρωση
-Τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα
-Απόλυτα ελεγχόμενος μετεγχειρητικός πόνος
-Χωρίς επιπλοκές ή υποτροπές (επανεμφάνιση)

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με ολική αναισθησία και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές, θεραπεύοντας και προλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις κήλες στην περιοχή (βουβωνοκήλη, μηροκήλη). Η επέμβαση μπορεί να γίνει και ρομποτικά, με την χρήση του υπερσύγχρονου συστήματος DaVinci, που είναι σε πλήρη λειτουργία στην κλινική μας. Με τη χρήση του ρομπότ οι χειρισμοί είναι ακόμα πιο λεπτοί και η ανάρρωση ακόμα πιο γρήγορη.