Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή συνδέεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Υπολογίζεται ότι το 99,7% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτή η ιογενής λοίμωξη προκαλεί μη φυσιολογικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, οδηγώντας στην ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου. Συχνά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν έχει συμπτώματα και διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια συνήθων εξετάσεων όπως το τεστ Παπανικολάου και το τεστ HPV. Ευτυχώς εδώ και χρόνια υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν από ορισμένους τύπους του HPV που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, την παράλληλη ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων όπως ο HIV, αλλά και τη διατροφή.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η διατροφή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κατάλληλη διατροφή βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μελέτες επικεντρώνονται μέχρι τώρα κυρίως στο ρόλο των αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών και των διατροφικών συνηθειών που συμβάλλουν στην πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Έχει φανεί ότι μία διατροφή «δυτικού τύπου», που ενισχύει τις φλεγμονές, υψηλού δυναμικού φλεγμονής σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν λοίμωξη από HPV και κάνουν καθιστική ζωή.

Η διατροφή δυτικού τύπου, είναι συνήθως υψηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο. Θεωρείται ότι αυξάνει τη χρόνια φλεγμονή και κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο της λοίμωξης από τον HPV. Η επίμονη λοίμωξη από τον HPV φαίνεται πως οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αντίθετα, η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και υγιεινά λιπαρά, μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HPV και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή λουτεΐνη κα ζεαξανθίνη και βήτα καροτίνη, και οι βιταμίνες C, E και A θεωρείται ότι μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που καπνίζουν.

Θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη D και το λυκοπένιο μπορεί να ανακόπτουν την εξέλιξη του HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μια μελέτη με τη συμμετοχή 300.000 γυναικών έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών – τα οποία είναι πλούσια σε διάφορα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η αύξηση κατά 100 γραμμάρια της ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου.

Η μεσογειακή διατροφή έχει φανεί πως μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Είναι καλό να τρώτε περισσότερα από τα εξής τρόφιμα:

• φρούτα και λαχανικά διαφορετικών ειδών

• σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ρύζι ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ψωμί και κουσκούς

• ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο που έχουν υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά, για να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά

• βότανα και μπαχαρικά, όπως κρεμμύδι και σκόρδο

• γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι

• όσπρια φακές και τα φασόλια, αλλά και αρακά

Μαζί με την ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, η καθημερινή λήψη συμπληρώματος πολυβιταμινών σε γυναίκες με HPV έχει συσχετιστεί με λιγότερο σοβαρή λοίμωξη από HPV και χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι χαμηλά σε διαιτητικές ίνες και πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνουν τη φλεγμονή και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνων.

Τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε περιλαμβάνουν:

• τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης

• επεξεργασμένα κρέατα όπως τα αλλαντικά

• κόκκινα κρέατα

• τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά

Μελέτη που διήρκεσε 10 χρόνια και στην οποία έλαβαν μέρος 100.000 άνθρωποι, έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, γαλακτοκομικών επιδόρπιων και η χρήση ζάχαρης, αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου. Τα κόκκινα κρέατα όπως το μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνί, σε ποσότητα 101–200 g την ημέρα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η πρόσληψη ζωικών και βιομηχανικά παραγόμενων κορεσμένων και τρανς λιπαρών φάνηκε ότι προάγει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Αντιθέτως, οι φυσικές και φυτικές πηγές κορεσμένων και τρανς λιπαρών δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου.

Τα λεγόμενα προφλεγμονώδη τρόφιμα διαταράσσουν την ισορροπία των «καλών» βακτηρίων που ζουν στο έντερο, προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα τρόφιμα με υψηλότερο προφλεγμονώδες δυναμικό περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας και τα εντόσθια, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, επιδόρπια και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Η σωστή διατροφή είναι σαφώς ευεργετική για την υγεία σας. Προφανώς όμως είναι απαραίτητο να μιλήστε με τον γιατρό σας για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασής σας.