Το κάπνισμα θεωρείται πλέον ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο παρόλο που καταγράφει τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, δύναται να διακοπεί με τεκμηριωμένη και επιστημονικά ιατρική αγωγή και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η αντίληψη των επιβλαβών επιπτώσεων του καπνίσματος, καθώς και η ενημέρωση για τα πολλαπλά και ευεργετικά οφέλη από την απαλλαγή της καπνιστικής έξης, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την αλλαγή της νοοτροπίας και την υιοθέτηση της αντίληψης της καθαρής ανάσας.

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της ανάπτυξης νεοπλασιών με κυριότερη του καρκίνου του πνεύμονα είναι από τις πιο μελετημένες και τις περισσότερο γνωστές. Πόσες όμως από τις γυναίκες που καπνίζουν για περισσότερα από δέκα έτη γνωρίζουν ότι διατρέχουν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού από τις μη καπνίστριες;

Δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες που παρουσιάζουν αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα καρκινογόνα συστατικά του τσιγάρου και συγκεκριμένους ορμονικούς υποδοχείς των μαστών, με τα ποσοστά καλύτερης πρόγνωσης και πλήρους αποθεραπείας να αποτυπώνονται υψηλότερα σε γυναίκες που διέκοψαν πρόωρα ή δεν κάπνισαν ποτέ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα τα έτερα δεδομένα, οι γυναίκες που εξακολουθούν να καπνίζουν, ενώ έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού πιθανά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης απομακρυσμένων μεταστάσεων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τόσο την έκβαση της νόσου όσο και την πολυπλοκότητα της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος δεν είναι πάντα εύκολη, γρήγορη και χωρίς κόπο ή υποτροπές. Οι γυναίκες καπνίστριες όλων των ηλικιών πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες τους σε αυτή την προσπάθεια, αλλά υπάρχουν πλέον ειδικοί και εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας σε τεχνικές κινητοποίησης, ενίσχυσης κινήτρων, αποφυγής στερητικού συνδρόμου και υποτροπών, οι οποίοι μπορούν να τις συνδράμουν αποτελεσματικά και με εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή όπου κρίνεται απαραίτητο.

Παροτρύνω όλες τις καπνίστριες να επισκεφτούν ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας και να σχεδιάσουν από κοινού με τον εξειδικευμένο στη διακοπή καπνίσματος επαγγελματία υγείας ένα προσωποιημένο πλάνο απεξάρτησης από τον καπνό, προσφέροντας στον οργανισμό τους το καλύτερο δώρο υγείας.