Πολύ συχνά συστήνουμε στις παχύσαρκες γυναίκες να χάσουν βάρος πριν αρχίσουν τις προσπάθειες να συλλάβουν είτε πριν ξεκινήσουμε κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας υπέρβαρων γυναικών ωστόσο, μπορεί η απώλεια βάρους να μην αυξάνει τις πιθανότητες να μείνουν έγκυοι, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Μεγάλη μελέτη με επικεφαλής την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε ότι οι γυναίκες με παχυσαρκία και ανεξήγητη υπογονιμότητα που έχασαν βάρος πριν ξεκινήσουν θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό σε σχέση με τις υπέρβαρες γυναίκες που δεν έχασαν βάρος πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.

Το 40% των γυναικών, ηλικίας 20-40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι είναι παχύσαρκες. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με επιπλοκές της εγκυμοσύνης και αποβολές. Γι’ αυτό το λόγο πολύ συχνά λαμβάνουν οδηγίες για να χάσουν βάρος πριν από τη σύλληψη, ώστε να έχουν αυξημένες πιθανότητές τους να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό.

Στην πολυκεντρική μελέτη (9 πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα) έλαβαν μέρος 300 γυναίκες με παχυσαρκία και ανεξήγητη υπογονιμότητα, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν η απώλεια βάρους πριν από τις θεραπείες γονιμότητας, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να γεννήσουν ένα υγιές μωρό.

Οι συμμετέχουσες είχαν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο ή ίσο με 30 kg/m2 με κανονική ωορρηξία και τουλάχιστον ένα χρόνο ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Στη μελέτη δεν έγιναν δεκτές γυναίκες με ανωορρηξία (δεν απελευθερώνεται από την ωοθήκη ωάριο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου) και με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στο οποίο συχνά οι γυναίκες δεν έχουν φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους ως αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή, είχε αυξημένη σωματική δραστηριότητα και κατά μέσο όρο έχασαν 7% του βάρους τους. Η άλλη ομάδα αύξησε τη σωματική δραστηριότητα, όχι όμως και διατροφή. Ύστερα από 16 εβδομάδες ξεκίνησαν τρεις κύκλους θεραπείας που περιλάμβανε διέγερση των ωοθηκών και ενδομήτρια σπερματέγχυση.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των κυήσεων και των υγιών γεννήσεων μεταξύ των δύο ομάδων.

«Αν και  τα ευρήματά μας δεν συμφωνούν με τα πρότυπα κλινικής περίθαλψης, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να συστήνεται η απώλεια βάρους πριν από τη σύλληψη στις γυναίκες με παχυσαρκία και ανεξήγητη υπογονιμότητα», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αν και σύμφωνα με τα ευρήματά τους η απώλεια βάρους στις παχύσαρκες γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα δεν αυξάνουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό, υπάρχουν σημαντικά οφέλη γενικότερα για την υγεία τους. Στην ομάδα που έχασαν βάρος, πολλές είχαν πλέον χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μείωση της περιφέρειας της μέση.