Μία στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως πάσχει από ενδομητρίωση και πάρα πολλές δεν τον γνωρίζουν. Συχνά περνάνε έως και 12 χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι να διαγνωστεί η γυναικολογική αυτή ασθένεια.

Μπορεί η ενδομητρίωση να μην απειλεί τη ζωή της γυναίκας, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά της και πολλές φορές «καταστρέφει» την ερωτική της ζωή.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, περιλαμβάνουν:

  • χρόνιο πυελικό πόνο (στην περιοχή της λεκάνης)
  • δυσμηνόρροια (πόνος στην περίοδο)
  • δυσπαρευνία (επαναλαμβανόμενος πόνος κατά την ερωτική πράξη)
  • δυσουρία (προβλήματα στην ούρηση)
  • δυσχεσία (διαταραχές στην αφόδευση)

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση αναγκάζονται να μην συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να μην πηγαίνουν στη δουλειά ή ακόμα και στο σχολείο όταν η ενδομητρίωση εμφανιστεί στην εφηβεία και πονούν πολύ τις ημέρες τις περιόδου.

Οι επιπτώσεις της ενδομητρίωσης στην ερωτική ζωή της γυναίκας

Η ενδομητρίωση μπορεί να κάνει εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα της γυναίκας, καθώς έχει ως αποτέλεσμα ποικίλα σωματικά, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα.

Ο έντονος πόνος κατά την ερωτική πράξη και ο χρόνιος πυελικός πόνος έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας.

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν:

  • μειωμένη ερωτική επιθυμία
  • λιγότερους οργασμούς
  • μικρότερη ικανοποίηση από την ερωτική πράξη
  • σπανιότερες σεξουαλικές επαφές

Ο φόβος ότι μπορεί να χαλάσει η σχέση τους, οδηγεί αρκετές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση να κάνουν σεξ, ενώ δεν το επιθυμούν πραγματικά.

Η σεξουαλικότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας της γυναίκας.

Είναι υψίστης σημασίας λοιπόν, όταν μία γυναίκα με ενδομητρίωση πονάει την ώρα της ερωτικής πράξης, να συζητά με τον γυναικολόγο της πιθανές λύσεις, ώστε να αρχίσει και πάλι να χαίρεται τον έρωτα. Είναι παράλογο να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα στην ερωτική επαφή ως ταμπού, όταν η γυναίκα μιλάει με τον γυναικολόγο της.

Έχω διαπιστώσει ότι ορισμένες γυναίκες που συνοδεύονται από τον σύντροφό τους όταν επισκέπτονται τον γυναικολόγο, έχουν καλύτερη ερωτική ζωή, καθώς κατανοεί και εκείνος τα προβλήματα που δημιουργεί η κάποιες φορές η ενδομητρίωση στην σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας και έτσι δεν νιώθουν απόρριψη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που έχει επιπτώσεις στη ζωή των γυναικών με ενδομητρίωση είναι η υπογονιμότητα, που μπορεί να οφείλεται στην ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την εγκυμοσύνη αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής, διαβήτη της κύησης και υπέρτασης.

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με ενδομητρίωση, είναι κοινά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 46 ερευνών που έγιναν από το 1995 μέχρι το 2019, με τη συμμετοχή σχεδόν 117 χιλιάδων γυναικών, για τον αντίκτυπο της ενδομητρίωσης στην αναπαραγωγική υγεία. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ενδομητρίωση, εκτός από χρόνιο πόνο, συνοδεύεται πολύ συχνά από προβλήματα στην ψυχική υγεία της γυναίκας, με μειωμένη ευεξία και ποιότητα ζωής.

Λύσεις για την ενδομητρίωση υπάρχουν. Αφού διαγνωστεί η ενδομητρίωση, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή ή εάν χρειαστεί να γίνει επέμβαση για την αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης και να βελτιωθεί σημαντικά η σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας.