Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα. Πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι είτε υπέρβαροι είτε πολύ αδύνατοι αποκτούν παιδιά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Συχνά όμως το βάρος, τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα, παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι υπέρβαροι, όσο και οι υπερβολικά αδύνατοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι.

Θεωρείται ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβει όποιος έχει δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 20-25 και λιγότερες εάν έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο.

Πως υπολογίζουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) χρησιμοποιείται για να αξιολογήσουμε αν το σωματικό μας βάρος είναι φυσιολογικό ή αν είμαστε υπέρβαροι. παχύσαρκοι ή ελλιποβαρείς.

Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε εκατοστά) ή πιο απλά, βάζοντας αυτά τα στοιχεία σε έναν αυτόματο μετρητή στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που ζυγίζει 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 έχει ΔΜΣ 24,22, έχει δηλαδή φυσιολογικό, υγιές βάρος.

Ελλιποβαρής: ΔΜΣ <18,5

Φυσιολογικό βάρος: ΔΜΣ 18,5 -24,99

Υπέρβαρος: ΔΜΣ ≥25

Προ-παχυσαρκία: ΔΜΣ 25,0-29,99

Παχυσαρκία: ΔΜΣ ≥30

Στη γυναίκα: το υγιές βάρος αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής

Όταν η γυναίκα είναι υπέρβαρη, μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετές φορές αντιμετωπίζει προβλήματα στις προσπάθειες να μείνει έγκυος:

  • Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιθανό να έχουν ορμονική ανισορροπία και συνεπώς περισσότερα προβλήματα ωορρηξίας, που έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένες πιθανότητες φυσικής σύλληψης.
  • Εχει αποδειχθεί ότι μένουν πιο δύσκολα έγκυοι όταν κάνουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα δικά τους ωάρια.
  • Οι παχύσαρκες γυναίκες συχνά χρειάζονται αυξημένες δόσεις φαρμάκων διέγερσης των ωοθηκών στην εξωσωματική
  • Οι γυναίκες που δεν έχουν φυσιολογικό βάρος παρατηρήθηκε ότι χρειάζονται πιο συχνά ωάρια δότριας και ότι στις προσπάθειες εξωσωματικής τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου και γέννησης υγιούς μωρού μειώνονται όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος.
  • Η απώλεια ακόμα και 10% του σωματικού βάρους σε μία υπέρβαρη γυναίκα είναι σημαντική για την επιτυχία της εξωσωματικής.
  • Το απότομο χάσιμο κιλών μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια (να σταματήσει η περίοδος). Όταν μία γυναίκα τρώει ελάχιστες θερμίδες, σταματά η παραγωγή των οιστρογόνων, ορμονών που είναι απαραίτητες για την ωορρηξία.
  • Στην εγκυμοσύνη, οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης.
  • Η παχυσαρκία είναι πολλές φορές σύμπτωμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (ειδικά εάν ταυτοχρόνως η γυναίκα έχει ακανόνιστη περίοδο και αυξημένη τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα σημεία του σώματος) το οποίο είναι ένας βασικός παράγοντας υπογονιμότητας.
  • Το υπερβολικό βάρος μπορεί να μειώσει ακόμα και στο μισό τις πιθανότητες σύλληψης μετά από θεραπεία εξωσωματικής, σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Όταν η γυναίκα είναι πολύ αδύνατη, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης, όπως έχουν δείξει μελέτες.

  • Οι πολύ αδύνατες γυναίκες, χρειάζονται συχνά περισσότερο καιρό μέχρι να μείνουν έγκυοι
  • Είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχουν προβλήματα ωορρηξίας και κατά συνέπεια μειωμένες πιθανότητες εγκυμοσύνης
  • Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων που παράγουν πολύ συχνά οι γυναίκες με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος μπορεί να είναι η αιτία υπογονιμότητας
  • Οι γυναίκες που έχουν δείκτη μάζας σώματος μικρότερο από 18.5 έχουν περισσότερα προβλήματα σύλληψης
  • Οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες έχουν 70% μεγαλύτερες πιθανότητες αποβολής σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με έρευνα του European Food and Information Council

Το βάρος του άνδρα παίζει σημαντικό ρόλο

  • Οι υπέρβαροι άνδρες, όπως και οι πάρα πολύ αδύνατοι, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παραγωγή υγιούς σπέρματος.
  • Οι παχύσαρκοι άνδρες συχνά έχουν χειρότερη ποιότητα σπερματοζωαρίων και προβλήματα στη στύση.

Εάν προσπαθείτε εδώ και έναν χρόνο να μείνετε έγκυος, αλλά δεν έχει επιτευχθεί κύησης, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν γιατρό που ειδικεύεται σε θέματα αναπαραγωγής. Ο χρόνος μειώνεται στους 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών.

Ο γιατρός μπορεί να συνεργαστεί με άλλες ειδικότητες, ανάλογα με την περίπτωση, όπως παραδείγματος χάριν ενδοκρινολόγο για να διαπιστωθεί εάν έχετε θέμα με τον θυρεοειδή σας, με διατροφολόγο εάν χρειάζεστε βοήθεια για να φθάσετε σε ένα υγιές βάρος ή να σας κατευθύνει ώστε να έχετε ψυχολογική υποστήριξη σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία ή η βουλιμία.

Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η μείωση ή αύξηση του βάρους με τη βοήθεια διατροφολόγου, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε παιδί.