Ερώτηση: 

Γεια σας, είμαι 50 ετών και θα ήθελα να ρωτήσω αν συνδέεται η υπεριδρωσία με τη αγχώδη διαταραχή, την οποία βιώνω απο παιδί με την συγγενή καρδιοπάθεια που ανακάλυψα πρόσφατα. Υπάρχει κάποια θεραπεία; 

Ο κύριος Σαρρής Γεώργιος, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Β’ Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ (μέλος του Hellenic healthcare Group), απαντά:

Το θέμα της υπεριδρωσίας, που βιώνετε, είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία, η ουρική αρθρίτιδα κα ή και από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως κάποια αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την άνοια. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις αυτή είναι πρωτοπαθής και χρήζει συγκεκριμένης αντιμετώπισης (σπάνια χειρουργικής).

Όσον αφορά το θέμα της συγγενούς καρδιοπάθειας που έχετε, ονομάζεται Cor triatriatum (τρίχωρος κόλπος) και δεν σχετίζεται με την υπεριδρωσία. Το Cor triatriatum είναι μια συγγενής καρδιοπάθεια στην οποία μια ινομυώδης μεμβράνη χωρίζει τον αριστερό ή τον δεξιό κόλπο σε τρείς χώρους. που στις περισσότερες περιπτώσεις χρήζει χειρουργικής διόρθωσης. Στο νοσοκομείο Μητέρα πραγματοποιούνται τέτοιες επεμβάσεις από την χειρουργική μας ομάδα, διευθυντής της οποίας είναι ο κ. Σαρρής. Με μεγάλη χαρά θα έβλεπα αναλυτικά τις εξετάσεις σας και θα σας πρότεινα την κατάλληλη θεραπεία εκ του σύνεγγυς.