Ερώτηση: 

Υπάρχει κάποια ειδική διατροφή ή κάποια αποφυγή τροφίμων για την εκκολπωματική νόσο; Λαμβάνω από το γιατρό μου αντιβίωση (rifacol) αλλά υπάρχει ειδική διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσω;

Ο κύριος Γεώργιος Καλλιμάνης Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

H δίαιτα που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από την φάση της εκκολπωματίτιδας στην οποία ευρίσκεστε. Άλλη είναι αυτή της οξείας φάσης και άλλη αυτή της ύφεσης. Στη φάση της κρίσης αποφεύγουμε τις φυτικές ίνες και τα λιπαρά φαγητά, όπως επίσης και τα γαλακτοκομικά, στην αρχή της κρίσης. Στη συνέχεια επεκτείνουμε την διαιτητική μας λίστα σε όλα τα φαγητά. Αυτό περίπου γίνεται σε ένα μήνα περίπου από την έναρξη της οξείας φλεγμονής. Ορισμένα φυτικά όπως σπόρια, όσπρια και ξηροί καρποί συνήθως αποφεύγονται στη φάση της ύφεσης αν και υπάρχουν νεότερα δεδομένα που τα συμπεριλαμβάνουν έστω και μερικώς. Παρόλα αυτά, καλόν θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί γιατί αυτός γνωρίζει καλύτερα σε ποια ακριβώς φάση της φλεγμονής ευρίσκεστε.