Ερώτηση:

Έχασα την εργασία μου μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια. Είμαι 31. Έκτοτε παρουσιάζω συνεχόμενους πονοκεφάλους, τρομερό άγχος καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επισκέφθηκα ψυχίατρο και μου διέγνωσε ΓΑΔ. Μου χορήγησε Zolotrin και η δόση που παίρνω τώρα είναι τα 100mg αλλά δεν εχω δει σχεδόν καμία διαφορά. Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Η κυρία Ευθυμία Κοντέλα, Διευθύντρια ΠαθολόγοςMetropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Ευχαριστώ για το ερώτημα σας.
Η κεφαλαλγία τάσης (παλαιότερες ονομασίες: «απλή κεφαλαλγία», «κεφαλαλγία άγχους», «ψυχογενής κεφαλαλγία») είναι η συχνότερη μορφή κεφαλαλγίας.
Εκτιμάται ότι περίπου 8 στα 10 άτομα θα την εμφανίσουν σε κάποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι πάσχοντες την περιγράφουν συνήθως ως κεφαλαλγία, η οποία εισβάλλει σταδιακά και βιώνεται ως «σφίξιμο» γύρω από το κεφάλι.
Εκτιμώ πως έχετε κάνει διερεύνηση της κεφαλαλγίας και πως με βάση αυτό τον έλεγχο ο συνάδελφος διέγνωσε Γ.Α.Δ.
Η αγωγή με σερτραλίνη (zolotrin) μπορεί να εμφανίσει δράση μέσα σε 7 ημέρες απο την έναρξη της, όμως,το μέγιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται γενικά μετά από 2 έως 4 εβδομάδες θεραπείας.
Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την φύση και την σοβαρότητα της διαταραχής.
Μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων σας θα πρέπει να συνεχίσετε την θεραπεία για μια ικανή περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, για να εξασφαλισθεί ότι θα είστε ελεύθεροι συμπτωμάτων.
Εάν έχει περάσει το προαναφερθέν χρονικό διάστημα και δεν έχετε την αναμενόμενη βελτίωση θα χρειαστείτε επανεκτίμηση για τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής.