Ερώτηση: 

Την περίοδο του χειμώνα, όταν κάνω γυμναστική, ακόμα και στο σπίτι που είναι ζεστό, κρυώνω και συχνά έχω συμπτώματα όπως πυρετό, συνάχι ή βήχα. Αυτά με αποτρέπουν από το να γυμνάζομαι. Είμαι 59 ετών και σε επίσκεψη που έκανα σε ωτορινολαρυγγολόγο, πέρα από μια θεραπεία που έκανα για ένα μήνα (λαμβάνοντας σκεύασμα Flixotide Nasule Drops) δεν μου έδωσε κάποια λύση.

Ο κύριος Αναστάσιος Δεληγεώργης MD, MSc. είναι Aναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του νοσοκομείου  ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η φυσική κατάσταση έχει άμεση σχέση με την υγεία μας. Όσο καλύτερη είναι η φυσική μας κατάσταση, τόσο πιο θωρακισμένος είναι ο οργανισμός μας απέναντι στις ασθένειες. 

Η υπερβολική όμως γυμναστική, ιδίως αν δεν ακολουθείται από επαρκή ξεκούραση, μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό, μειώνοντας έτσι την άμυνά του και καθιστώντας τον πιο επιρρεπή σε ασθένειες όπως είναι οι ιώσεις.

Μια άλλη εξήγηση για τα συμπτώματά σας θα μπορούσε να είναι να πάσχετε από κάποια μορφή άσθματος  που επιβαρύνεται με την άσκηση και πιο ειδικά, από άσθμα που προκαλείται από την άσκηση στον κρύο και ξηρό αέρα. Κατά την άσκηση, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και ο κρύος και ξηρός αέρας δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί,  οδηγώντας σε βρογχόσπασμο, βήχα και σε βαριές περιπτώσεις, δύσπνοια.  Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να σας εκτιμήσει ένας ειδικός πνευμονολόγος.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να  τρέφεστε σωστά, με μια πλήρη διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά προκειμένου να προσλαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες, να έχετε επαρκή ενυδάτωση,  να δίνετε χρόνο στο σώμα σας να ξεκουράζεται και να κοιμάστε καλά. Να αυξάνετε σταδιακά τη συχνότητα, την ποσότητα και την ένταση της γυμναστικής, προκειμένου να προλαβαίνει το σώμα σας να προσαρμόζεται. 

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό, παθολόγο ή πνευμονολόγο.