Ερώτηση:

Καλησπέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχουν ιατρικές εξετάσεις που μπορούν να «δείξουν» ότι κάποιος πάσχει από κατάθλιψη.

Ο κύριος Ανδρέας Ζαχαριάδης,Ψυχίατρος και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group), απαντά:

Η απάντηση στην ερώτηση σας, εξαρτάται από την ερμηνεία του όρου «Ιατρικές εξετάσεις».

Εάν εννοείτε τις παρακλινικές εξετάσεις π.χ μετά από αιμοληψία, η κάποια απεικονιστική εξέταση, τότε η απάντηση είναι αρνητική. Ούτως η άλλως, δεν είναι από Ιατρικής πλευράς ορθό, να καταλήγει κανείς σε μια διάγνωση, μόνο μετά από την ανασκόπηση εξετάσεων, χωρίς την εξέταση του ενδιαφερόμενου ατόμου.

Εάν πάλι εννοείτε την Ψυχιατρική κλινική εξέταση, τότε η απάντηση είναι θετική. Ο Ιατρός σας, αφού πάρει το Ιστορικό σας, θα σας εξετάσει κλινικά. Εννοείται ότι ενδέχεται να ζητήσει κάποιες εξετάσεις, κατά την κρίση του, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να τεκμηριώσει περαιτέρω την διάγνωση που ήδη σκέπτεται. Τέλος, θα βάλει την διάγνωση που θα κρίνει ότι είναι η καταλληλότερη, για εσάς.

Οπότε, στην περίπτωση που η διάγνωση σας είναι αυτή της κατάθλιψης, θα προχωρήσει σε προσδιορισμό του κλινικού σταδίου αυτής και θα σας προτείνει ανάλογα, ψυχοθεραπεία, ή αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, ή τον συνδυασμό των προαναφερόμενων.