Ερώτηση:

Είμαι 45 ετών κι έχω υδροκήλη στον ένα όρχι που δεν με ενοχλεί πάρα μόνο όταν κουράζομαι, πρήζεται. Το θέμα μου είναι καθαρά αισθητικό όταν πρήζεται. Έχω επισκεφθεί πολλούς ουρολόγους οι οποίοι στην πλειοψηφία μου προτείνουν το χειρουργείο, απλό όπως μου λένε, ωστόσο θα πρέπει να απέχω από την εργασία μου 10 μέρες. Η παρακέντηση, την οποία δεν μου προτείνουν, λόγο πιθανών λοιμώξεων, ωστόσο με άμεσο αποτέλεσμα-προσωρινό-ωστόσο πόσο επικίνδυνη την θεωρείτε; Ο παππούς μου είχε κάνει πάνω από 5 παρακεντήσεις χωρίς κάποια λοίμωξη.

Ο κύριος Γεράσιμος Αλιβιζάτος, Ουρολόγος, Διευθυντής Γ΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η υδροκήλη πρέπει να χειρουργείται, μόνο όταν προκαλεί δυσφορία στη βάδιση και στην καθημερινή ζωή ή γίνεται αντιαισθητική λόγω του μεγέθους της. Η παρακέντηση σαν θεραπευτική λύση είναι τελείως λάθος επιλογή, πρώτον γιατί υπάρχει ο φόβος της μόλυνσης και της αιμορραγίας και δεύτερον γιατί σε διάστημα 15-30 ημερών το υγρό θα έχει ξαναδημιουργηθεί στο ημιόσχεο, άρα το πρόβλημα θα ξαναεμφανισθεί.

Θα σας συμβούλευα να εξετασθείτε από τον ουρολόγο σας γιατί το γεγονός ότι όταν κουράζεσθε, πρήζεται η περιοχή κοντά στο ημιόσχεο μπορεί να σημαίνει ότι συνυπάρχει και βουβωνοκήλη.