Ερώτηση:

Καλησπέρα. Είμαι 46 ετών και πριν 2 χρόνια υποβλήθηκα σε υφ. υστερεκτομή. Γυναικολόγος, παθολόγος και καρδιολόγος δεν είναι τόσο υπέρ της οιστραδιόλης. Δύο ενδοκρινολόγοι λένε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αποκατάσταση με dermestrill. Να σημειώσω επίσης ότι το βάρος μου μετά την επέμβαση έχει αυξηθεί 20 κιλά. Ειλικρινά δε ξέρω τι να κάνω;

Η κυρία Πολυξένη Μυλωνάκη – Κουτκιά, Ενδοκρινολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Ενδοκρινολογίας – Διευθύντρια Τμήματος Διαιτολογίας ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Ορμονική υποκατάσταση συνιστούμε σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, αγγειοκινητικά συμπτώματα που διαταράσσουν την καθημερινότητα τους , τον ύπνο τους και παράλληλα δεν έχουν αντενδείξεις όπως ορμονοεξαρτώμενο όγκο στο μαστό ή στη μήτρα που έχει αφαιρεθεί, ή ιστορικό θρόμβωσης ή ημικρανίες ή σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμια ή παχυσαρκία. Γενικά δίνουμε ορμονική υποκατάσταση τη μικρότερη δόση και το μικρότερο χρονικό διάστημα στις γυναίκες που έχουν ενδείξεις και όχι αντενδείξεις. Αρά σε απάντηση στο ερώτημα σας θα έλεγα ότι εφόσον δεν έχετε καμία αντένδειξη μπορείτε να πάρετε τις ορμόνες το μικρότερο χρονικό διάστημα που θα βοηθήσει να απαλύνει τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Όσο για το βάρος χρειάζεται διατροφή και άσκηση για να διατηρηθεί στα προ εμμηνόπαυσης επίπεδα και δεν είναι λόγος να πάρετε το αυτοκόλλητο οιστρογόνων με την ελπίδα ότι θα χάσετε βάρος. Επίσης χρειάζεται στενή παρακολούθηση ο μαστός μετά την οργανολογική υποκατάσταση για πιθανή εμφάνιση κακοήθειας αλλά γίνεται και πιο πυκνός λόγω ορμονών και χρειάζεται και μαστογραφία και υπέρηχο για παρακολούθηση. Ο καρδιολόγος ανησυχεί γιατί υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η λήψη οιστρογόνων μεταεμμηνοπαυσιακά αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιαγγειακών. Ο γιατρός σας που ξέρει το λεπτομερές ιστορικό σας και σας εξετάζει θα σας συμβουλέψει το καλύτερο βάσει των συμπτωμάτων και του ιστορικού σας.