homescreen

Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας


ygeiamou.gr team

Η παχυσαρκία έχει πολύπλευρες επιπτώσεις στην υγεία υπονομεύοντας την ατομική και κοινωνική ευημερία. Το «ΘΕΜΑ» και τα sites protothema.gr και ygeiamou.gr ανοίγουν τον διάλογο για την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Ολόκληρο το άρθρο του Νικόλαου Τεντολούρη*:

«Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα υγείας πολύ διαδεδομένο και στην χώρα μας, σε όλες τις ηλικίες. Η παχυσαρκία ενώ επηρεάζει αρνητικά την υγεία και οδηγεί σε πληθώρα χρόνιων ασθενειών που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και την ευζωία, δυστυχώς από τους περισσότερους ανθρώπους θεωρείται ζήτημα εμφάνισης και όχι υγείας. Αντιμετωπίζεται με όρους lifestyle, ενώ θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ως χρόνιο νόσημα υγείας, που οδηγεί σε άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, νεοπλασίες, μυοσκελετικά προβλήματα και άλλα.

Οι κύριοι λόγοι της αυξητικής τάσης της παχυσαρκίας είναι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με τη σωματική αδράνεια. Ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο ελληνικός πληθυσμός, και κυρίως οι νέοι, απομακρύνονται από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και υιοθετούν δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κορεσμένο λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Τα αίτια για την ανεπαρκή φυσική δραστηριότητα είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου στα παιδιά και στους ενήλικες, η ανεπάρκεια προσβάσιμων σε όλους χώρων άθλησης, αλλά και η χαμηλή προτεραιότητα της σωματικής άσκησης στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους και η δυσκολία ένταξης της άσκησης στην καθημερινότητα των ατόμων.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Η αυξητική τάση της παχυσαρκίας παρατηρείται παγκοσμίως και η μείωσή της είναι στόχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η καταπολέμηση της αποτελεί θεμέλιο για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μεγάλη αύξηση της παχυσαρκίας στην χώρα μας, επιβάλλει την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση και την πρόληψή της.

Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας δεν περιορίζεται σε μία λύση, μία μέθοδο, ένα φάρμακο, μία ομάδα επαγγελματιών, αλλά απαιτεί την κινητοποίηση σύσσωμης της κοινωνίας μας με διεπιστημονική και διατομεακή προσέγγιση. Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» συγκροτήθηκε για να υποστηρίξει πρωτοβουλίες και δράσεις ανεξαρτήτως προέλευσης (κρατικές, περιφερειακές, ιδιωτικές και δημόσιες) με στόχο την μείωση των ατόμων με παχυσαρκία στη χώρα μας, τη μείωση των παραγόντων που οδηγούν σε αυτήν, τη βελτίωση της εγγραμματοσύνης υγείας και των όρων διαβίωσης για όλους. Είναι ένα άτυπο δίκτυο επιστημονικών, ιατρικών εταιρειών και ινστιτούτων, πανεπιστημίων και άλλων φορέων που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας για τους κινδύνους που έχει για την υγεία η παχυσαρκία και την κινητοποίησή της για να προβεί σε δράσεις για την καταπολέμησή της.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας εδράζεται στη γνώση και πρέπει να ξεκινά πριν από την γέννηση των παιδιών, να συνεχίζεται στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα με την κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα, ώστε τα παιδιά να μην εξελιχθούν σε υπέρβαρους εφήβους. Καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών εξελίσσεται σε παχύσαρκους ενήλικες, οι λύσεις γίνονται πιο δύσκολες, πολύπλοκες ή και δαπανηρές και οδηγούν σε προβλήματα υγείας και χαμηλή ποιότητα ζωής.

Οι δράσεις της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για την ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» έχουν σκοπό την:

– αναγνώριση της παχυσαρκίας από το κράτος ως χρόνιο νόσημα και την ενσωμάτωσή της στην ιατρική περίθαλψη

– εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στην αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος

– τη δέσμευση της πολιτείας για την ανάπτυξη δράσεων πρόληψης αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

– ενημέρωση των πολιτών και της κοινωνίας

– ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων

– άρση του στίγματος σε όλα τα πεδία της κοινωνίας και της εργασίας

– προώθηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την παχυσαρκία

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» εργάζεται για την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων των συντελεστών της κοινωνίας μας και για να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός ολιστικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» συμμετέχουν μέχρι στιγμής 29 επιστημονικές, ιατρικές εταιρείες και κοινωνικοί φορείς. Περισσότερες πληροφορίες στο www.action4obesity.gr».

* Ο Νικόλαος Τεντολούρης είναι Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»

**Η Novo Nordisk Hellas υποστηρίζει την πρωτοβουλία του «Πρώτου Θέματος» να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμία ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.Απόρρητο Απόρρητο