Σταθερά ως ένα από τα πιο σέξι επαγγέλματα, κοινής αποδοχής καθότι σώζει ζωές, προσφέρει βοήθεια και βελτιώνει την υγεία, το ιατρικό επάγγελμα πάντοτε απολάμβανε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο. Καλοντυμένοι και κομψοί, αποφασιστικοί και ψύχραιμοι, κάποιες φορές μυστηριώδεις και με έφεση στην απιστία, οι γιατροί αποτελούν ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα θέματα της οθόνης. Το γεγονός ότι ο/η ιατρός έχει τη δυνατότητα να μας αγγίξει, να δει μέσα μας (κυριολεκτικά και μεταφορικά), να μας απαγορεύσει ή να μας προτρέψει, να μας καθοδηγήσει, αλλά και λόγω ενός λάθους να υπονομεύσει την υγεία μας, δίνει την ευκαιρία για χαρακτήρες ανεπτυγμένους με κάθε λεπτομέρεια. Τόσο που το κοινό αποκτά σχέση εξάρτησης μαζί τους. Ας δούμε τους τρεις πιο εμβληματικούς.

Στην Εντατική
Δρ. Ντάγκλας Ρος, παθολόγος (Τζορτζ Κλούνι)
Η σειρά ξεκίνησε το 1994 και αφηγείται τις ζωές, τους έρωτες και τις απώλειες του ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου του Σικάγο, με έναν ρεαλισμό που κυμαίνεται στο όριο μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, όσον αφορά τις σκηνές στην εντατική. Ο Κλούνι, ως ένας αθεράπευτα γυναικάς παθολόγος, εκμεταλλεύεται τη γοητεία του για να περνάει καλά. Σε αυτή τη σειρά πολλοί εντοπίζουν το γλυκόπικρο, εστέτ στυλ του Κλούνι, που θα του χαρίσει ημέρες κινηματογραφικής δόξας, μετά το 1999 που εγκατέλειψε τη σειρά, στην 5η σεζόν από τις 15 συνολικά. Σημειωτέον, ο ρόλος τού απέφερε υποψηφιότητες για βραβεία Χρυσής Σφαίρας, Screen Actors Guild, People’s Choice και Έμμυ.

Grey’s Anatomy
Δρ. Ντέρεκ Σέπαρντ, νευροχειρούργος (Πάτρικ Ντέμπσεϊ)
Η σειρά ξεκίνησε το 2005 και αναφέρεται στη ζωή της Δρ Μέρεντιθ Γκρέι, την οποία υποδύεται η Έλεν Πομπέο, που ξεκινάει την καριέρα της ως χειρουργός στο φανταστικό νοσοκομείο Seattle Grace στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον. Η Μέρεντιθ ερωτεύεται τον επικεφαλής της νευροχειρουργικής Ντέρεκ και αυτός ανταποκρίνεται παρότι έχει άλυτα προβλήματα από το παρελθόν (παντρεμένος, σε διάσταση). Η σχέση τους θα περάσει από μεγάλα σκαμπανεβάσματα ώσπου να οδηγήσει σε γάμο και θα λήξει άδοξα όταν ο Ντέρεκ χάσει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό. Μέχρι τότε, εκτός από ωραίος, είναι ο άνθρωπος που τιθασεύει το μυστήριο της Μέρεντιθ, που χειρουργεί με αυταπάρνηση όγκους και που προσπαθεί να βρει τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Dr. House
Δρ. Γκρέγκορυ Χάουζ, διαγνωσιολόγος (Χιου Λόρι)
Χάρη σε αυτόν μάθαμε την ειδικότητα του διαγνωσιολόγου. Ο Γκρέγκορυ Χάουζ έχει μετεκπαιδευθεί στις μεταδοτικές λοιμώξεις και στη νεφρολογία και είναι ένας παράξενος επιστήμονας που ειδικεύεται στις ορθές διαγνώσεις δύσκολων περιπτώσεων. Η σειρά ξεκίνησε το 2004 και έπεισε και τον πλέον αδαή για το πόσο πολυσύνθετο μπορεί να είναι το ιατρικό επάγγελμα, αλλά και πόσες παραμέτρους πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη πριν καταλήξει σε πόρισμα. Σε κάθε επεισόδιο ο Χάουζ μας εισαγάγει σε μια νέα ασθένεια, άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αλλά πέραν αυτών, δεν αστειεύεται και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικές μεθόδους προκειμένου να φτάσει στη λύση κάθε αινίγματος. Ο χαρακτήρας εμπνέεται εν μέρει από τον Σέρλοκ Χολμς και εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από διάφορα σκευάσματα. Η σειρά ξεκίνησε το 2004 και παιζόταν ως το 2012, γνωρίζοντας 8 κύκλους.