Η Εβδομάδα Ανοσοποίησης (Εμβολιασμού) έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (φέτος από τις 24 έως και τις 30 Απριλίου) με στόχο να προάγει την χρήση των εμβολίων για την προστασία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού είναι «Τα εμβόλια σώζουν ζωές» (VaccinesWork), αφού όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ «η ανοσοποίηση σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σχεδόν 20 εκατομμύρια ανεμβολίαστα και ατελώς εμβολιασμένα παιδιά, ανά τον κόσμο».

Με κεντρικό θέμα της φετινής καμπάνιας «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ως στόχο να αναδείξει τους «ήρωες του εμβολιασμού» ανά τον κόσμο, από γονείς και μέλη συλλογικοτήτων μέχρι επαγγελματίες υγείας και νεωτεριστές, που διασφαλίζουν ότι όλοι εμείς είμαστε προστατευμένοι δια του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ, το 2017 ο αριθμός των εμβολιασμένων παιδιών ανήλθε στα 116,2 εκατομμύρια, ο υψηλότερος που έχει αναφερθεί ποτέ. Από το 2010, 113 χώρες έχουν εισαγάγει στα εθνικά εμβολιαστικά τους προγράμματα νέα εμβόλια και πάνω από 20 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

Αλλά παρά την πρόοδο, ο στόχος της εξάλειψης ασθενειών, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, ο μητρικός και νεογνικός τέτανος, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί άμεσα καθώς την τελευταία διετία έχουν ξεσπάσει επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και άλλων προλήψιμων (δια του εμβολιασμού) νοσημάτων, ανά τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα ανεμβολίαστα παιδιά ζουν σε φτωχές, υπανάπτυκτες χώρες ή σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα έχουν πρόσβαση στα σωτήρια για την υγεία τους εμβόλια, ώστε να ευημερεί η ανθρωπότητα. Επιπλέον, όσες χώρες έχουν πετύχει ή έχουν κάνει πρόοδο ως προς την ανοσοποίηση του πληθυσμού τους, θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά ώστε να τηρήσουν τα όσα έχουν πετύχει.

Ο εμβολιασμός είναι πολύτιμος

Εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ζωτικός για την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, τη μείωση της φτώχειας και την καθολική υγειονομική κάλυψη. Ο εμβολιασμός αποτελεί την πρώτη υγειονομική παρέμβαση κατά την γέννηση του ανθρώπου και προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία μιας υγιούς ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τέλος, ο εμβολιασμός είναι μια καθοριστική στρατηγική τακτική για την επίτευξη και άλλων στόχων που αφορούν στην υγεία, από τον έλεγχο της ηπατίτιδας μέχρι την καταπολέμηση των υπερανθεκτικών εμβολίων και την βελτίωση της εφηβικής, προγεννητικής και νεογνικής φροντίδας.