Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους την αυτοεξέταση, βάσει του κανόνα ABCDE, που είναι τα αρχικά στην αγγλική γλώσσα πέντε λέξεων που δίνουν αδρή εικόνα για το δέρμα. Πρόκειται για τις εξής λέξεις που περιγράφουν σπίλους, ελιές και λοιπά σημάδια του δέρματος:

Asymmetry: Ασυμμετρία

Border: Ανώμαλο περίγραμμα

Colour: Χρώμα (πρόσφατη αλλαγή χρώματος ή ποικιλοχρωμία)

Diameter: Διάμετρος μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά

Elevation: Υπέγερση ή ψηλαφητό οζίδιο

Όλοι πρέπει να εξετάζουν το σώμα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οποιαδήποτε αντιληπτή αλλαγή στη συμμετρία, στο περίγραμμα, στο χρώμα, στη διάμετρο και την ψηλάφηση κάποιου σπίλου και γενικώς η ανησυχία για δερματική βλάβη πρέπει να οδηγεί στον δερματολόγο για πλήρη εξέταση του δέρματος και όχι μόνο για την εξέταση της συγκεκριμένης βλάβης.

Ο κανόνας ABCDE είναι σημαντικός για την έγκαιρη διάγνωση κάποιας δερματικής κακοήθειας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την πρόγνωση της νόσου.

Εξίσου σημαντική με την αυτοεξέταση είναι η χαρτογράφηση των σπίλων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι συνιστάται από τον δερματολόγο. «Η χαρτογράφηση σπίλων δεν είναι εξέταση ρουτίνας και πρόληψης σε τακτική βάση, είναι μια εξέταση που γίνεται όταν το αξιολογεί ο δερματολόγος και μόνο βάσει ευρημάτων από την κλινική εξέταση. Δεν επιλέγεται από τον ασθενή, αλλά συνιστάται από τον γιατρό, στο πλαίσιο μιας διαγνωστικής διαδικασίας», λέει ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αφροδισιολογικής και  Δερματολογικής Εταιρίας τονίζοντας ότι μόνο οι δερματολόγοι είναι ειδικευμένοι στη συγκεκριμένη εξέταση.