Περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου κατά την τρίτη ηλικία έχουν όσες γυναίκες έχουν γίνει μητέρες, σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα του Πανεπιστημίου Huazhong με επικεφαλής των Δρ. Dongming Wang που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία δέκα δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,1 εκατομμύρια γυναίκες, από τις οποίες οι 150.500 είχαν εμφανίσει καρδιακή νόσο ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα και συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, το σώμα και τις αρτηρίες. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν μόνιμες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής πάθησης ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την Τρίτη Ηλικία», δήλωσε ο Δρ. Wang.

Η έρευνα έδειξε πως για κάθε παιδί που φέρνει στον κόσμο μια γυναίκα αυξάνεται κατά περίπου 4% ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου και 3% ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Ο ρόλος των γιατρών είναι να ενημερώνουν τις γυναίκες ότι αποκτώντας περισσότερα παιδιά αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η καρδιά εργάζεται σκληρότερα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να προλάβουν την καρδιαγγειακή νόσο. Η εγκυμοσύνη είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεφορτωθεί μια γυναίκα τις αρνητικές συνήθειες στον τρόπο ζωής της, διακόπτοντας το κάπνισμα, ασκούμενη τακτικά, τρώγοντας υγιεινά και διατηρώντας το βάρος της υπό έλεγχο», καταλήγει ο Δρ. Wang.