Αύξηση των νεαρών σε ηλικία αιμοδοτών, των αιμοδοτών που επανέρχονται και των ατόμων που δίνουν εθελοντικά αίμα για πρώτη φορά είναι τα στατιστικά που γεννούν αισιοδοξία σε σχέση με την προσφορά αίματος στη χώρα μας. Διαχρονικά, όμως, οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν τον… εχθρό της συλλογής αίματος κυρίως λόγω απουσίας των αιμοδοτών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) βρίσκεται επί ποδός να προλάβει τις εποχικές ελλείψεις αίματος.
«Παρά το γεγονός ότι φέτος συλλέξαμε 545.309 μονάδες αίματος, ποσότητα που φαντάζει επαρκής, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα ως χώρα να εξαλείψουμε το φαινόμενο των εποχικών ελλείψεων. Επομένως παρότι η συνολική εικόνα στην χώρα μας είναι θετική, υπάρχουν περίοδοι, πχ του Αυγούστου, οπότε και σωρευτικά παράγοντες όπως απουσία λόγω διακοπών ή/ και αύξησης του πληθυσμού λόγω τουρισμού, έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των «εποχικών» ελλείψεων, αφού οι ανάγκες δεν πάνε διακοπές και η αιμοδοσία δεν λειτουργεί με απόθεμα (το αίμα και τα προϊόντα του δίδονται περίπου έως και ένα μήνα μετά την αιμοδοσία)», σημειώνει στο ygeiamou.gr η πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΑ, κυρία Έλενα Τσάγκαρη.
Πώς γίνεται να εξαλειφθούν οι εποχικές ελλείψεις; Σύμφωνα με την κυρία Τσάγκαρη, μέσω των εξής στρατηγικών: Καταρχάς, με αλλαγή κουλτούρας, δηλαδή όταν οι πολίτες βγουν από τη λογική αιμοδοσίας για το συγγενικό περιβάλλον και εκπαιδευτούν στην τακτική εθελοντική αιμοδοσία τρεις φορές τον χρόνο.
Δεύτερον με περισσότερες εκστρατείες ενημέρωσης, τρίτον με εκπαίδευση από μικρές ηλικίες και τέταρτον με ολοκλήρωση και επέκταση σημαντικών πολιτικών του κράτους και του ΕΚΕΑ «όπως αυτή της συγκεντροποίησης που οδηγούν στην απόλυτη ασφάλεια και επάρκεια», λέει η κυρία Τσάγκαρη. «Επισημαίνω ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά τα έτη 2024- 2025 η «πολιτική συγκεντροποίησης» όλων των μονάδων αίματος που συλλέγονται στην Αττική και στην Κόρινθο στο ΕΚΕΑ, με αποτέλεσμα την ορθότερη αναδιανομή τους αλλά και την αύξηση της ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων αίματος (υπερδιπλασιασμός παραγωγής αιμοπεταλίων και επάρκεια φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος) κατόπιν επεξεργασίας των μονάδων αίματος από το ΕΚΕΑ. Στόχος μας η επέκταση της συγκεντροποίησης σε όλη την επικράτεια», προσθέτει.

Η πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΑ, Έλενα Τσάγκαρη
Όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία του ΕΚΕΑ, το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου 2026 συλλέχθηκαν 142.742 μονάδες αίματος έναντι 145.440 το 2025 και 137.871 το 2024. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάγνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αιμοδοτών που δείχνει θετικές μεταβολές στην εθελοντική αιμοδοσία τα τελευταία χρόνια.
Πιο αναλυτικά, με την προσπάθεια που κατέβαλλε το ΕΚΕΑ να προσεγγίσει τους νέους αιμοδότες (πανεπιστήμιο, πολυτεχνείο, εξορμήσεις) τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται εξαιρετικά σημαντική αύξηση στο ποσοστό των αιμοδοτών ηλικίας 18- 25 ετών καθώς από 10,84% επί του συνόλου των αιμοδοτών που ήταν το 2024 αυξήθηκε σε 16,13% το 2026.
Την ίδια στιγμή, τα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ποσοστό των αιμοδοτών 1ης φοράς από 11% που ήταν το 2024 σε 17% επί του συνόλου των αιμοδοτών το 2026. Εξαιρετική είναι και η αύξηση επαναφοράς αιμοδοτών που είχαν δώσει μόνο μία φορά πριν δύο χρόνια και επανήλθαν, αφού το ποσοστό των «dormant donors» αυξήθηκε από 21,5% το 2024 στο 34,60% το 2026 επί των συνολικών αιμοδοτών.
«Επιπλέον είναι σαφές ότι απαιτείται παραπάνω προσπάθεια ώστε να καταστήσουμε τους αιμοδότες τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, όπως και να προσεγγίσουμε παραπάνω τις γυναίκες καταπολεμώντας ίσως «μύθους» που τις συγκρατούν», σημειώνει στο ygeiamou.gr η κυρία Τσάγκαρη.
Προγραμματισμένες αιμοδοσίες για το ευρύ κοινό από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο
1/7 Πολεμικό Μουσείο Αθήνας
13/7 Μετρό Συντάγματος
14/7 Μετρό Συντάγματος
29/7 Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
25/8 Μετρό Συντάγματος
26/8 Μετρό Συντάγματος
27/8 Μετρό Συντάγματος
3/9 Μετρό Συντάγματος
4/9 Μετρό Συντάγματος
16/9 Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
17/9 Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Παράλληλα, το ΕΚΕΑ απευθύνει έκκληση σε όλο τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 18 με 65 ετών να σπεύσει να δώσει αίμα είτε στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων, είτε σε εξορμήσεις του ΕΚΕΑ ή/ και συλλόγων και να το πράξει όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε κανείς απολύτως συνάνθρωπός μας να μην βιώσει έλλειψη. Κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή τα πρωινά λειτουργούν 96 Αιμοδοσίες δημοσίων νοσοκομείων όπου μπορεί οποιοσδήποτε εθελοντής να δώσει αίμα χωρίς ραντεβού.
Διαβάστε επίσης
Εθελοντική αιμοδοσία: 10 λεπτά αρκούν για να σωθούν 3 ζωές