Η φθινοπωρινή παραγωγή, πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, αποτελεί πολύτιμο «σύμμαχο» για την καρδιά μας. Πολλά φρούτα και λαχανικά αυτής της περιόδου είναι γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Στοιχεία, δηλαδή, που ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας τη χοληστερόλη και την πλάκα στις αρτηρίες.

Η γενική σύσταση είναι να καταναλώνουμε (τουλάχιστον) 2,5 φλιτζάνια λαχανικών και 2 φλιτζάνια φρούτων την ημέρα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν και οποιοδήποτε προϊόν μπορεί να είναι ωφέλιμο, εννέα φθινοπωρινές επιλογές ξεχωρίζουν για το καρδιο-προστατευτικό τους προφίλ.

Με τη βοήθεια διαθέσιμων μελετών και τις συστάσεις των διαιτολόγων ας δούμε μερικά φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου που ωφελούν την υγεία μας.

1. Κολοκύθα

Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, χαρίζοντας ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που «θωρακίζουν» την καρδιά. Ακόμη και οι σπόροι της είναι πολύτιμοι: μελέτη έχει δείξει ότι το έλαιό τους μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ η κατανάλωσή τους παρέχει φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη.

2. Μήλα

Πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, τα μήλα συμβάλλουν ενεργά στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Έρευνα κατέδειξε ότι η κατανάλωση 2 μήλων ημερησίως μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

3. Ρόδι

Συνδεδεμένο με την αναγέννηση και τη ροή της ζωής, το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και του χαρίζουν το έντονο χρώμα. Μελέτη έχει δείξει ότι ο χυμός του ενδέχεται να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αν και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.

4. Παντζάρια

Εκτός από χρώμα και γεύση, τα παντζάρια προσφέρουν νιτρικά, τα οποία συνδέονται με τη ρύθμιση της πίεσης. Σε αντίθεση με τα νιτρικά των επεξεργασμένων κρεάτων, που υπό υψηλή θερμοκρασία μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες με επιβλαβή δράση, τα νιτρικά των παντζαριών δρουν ευεργετικά, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Diana Mesa.

5. Λαχανίδα (Kale)

Ένα από τα πιο δημοφιλή «superfoods», η λαχανίδα περιέχει νιτρικά, φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Όλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην προστασία της καρδιάς. Επιπλέον, η γεύση της γίνεται πιο γλυκιά μετά το κρύο, καθιστώντας την ιδανική για σαλάτες, ζεστά πιάτα ή οτιδήποτε επιθυμείτε.

6. Μπάμιες

Παρόλο που είναι, κυρίως, γνωστές για τη «γλοιώδη» υφή τους, οι μπάμιες λειτουργούν ως φυσικό πηκτικό. Παράλληλα, οι εδώδιμοι σπόροι τους είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Κ και C), καθώς και φολικό οξύ. Όσοι τις αποφεύγουν, μπορούν να τις σοτάρουν ελαφρά ή να τις ψήσουν, ώστε να αποκτήσουν μια πιο τραγανή υφή.

7. Λαχανάκια Βρυξελλών

Με ελάχιστες θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά. Προκαταρκτική μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να προστατεύουν από αγγειακή ασβεστοποίηση, διαδικασία που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων και εγκεφαλικού.

8. Κράνμπερι 

Εξίσου χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα από προανθοκυανιδίνες, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σκόνης κράνμπερι βελτίωσε τη ροή του αίματος -ένδειξη καλής καρδιαγγειακής υγείας.

9. Γλυκοπατάτες

Τόσο γλυκές όσο και θρεπτικές, οι γλυκοπατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, β-καροτενίου και καλίου. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, χάρη στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, όπως ένα μήλο την ημέρα ή μια μερίδα λαχανίδα στη σαλάτα, μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές για μια πιο υγιή καρδιά και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης

Η απλή κίνηση που μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο για την καρδιά μας

Ποιο είναι το ιχνοστοιχείο που κάνει θαύματα για την καρδιά – Μειώνει κατά 24% τον κίνδυνο ανεπάρκειας

Υπέρταση: Το πασίγνωστο κίτρινο φρούτο που υπόσχεται να ρίξει την πίεση