Μπερδεύονται σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες με τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο καρδιάς του προγράμματος «Προλαμβάνω», καθώς αρκετοί πραγματοποιούν τις εξετάσεις με το παραπεμπτικό που έχουν σε sms, οι δείκτες τους … κοκκινίζουν αλλά δεν παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο και πρέπει να αναζητήσουν μόνοι τους γιατρό. Από την άλλη, πολίτες με εντελώς φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων λαμβάνουν ένα μήνυμα παραπομπής σε γιατρό.

Τι τελικά συμβαίνει και ποια είναι τα βήματα που έχουν σχεδιαστεί από το «Προλαμβάνω» για την ολοκληρωμένη πρόληψη καθώς και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα προβλέπει ότι τα δύο πρώτα στάδια απευθύνονται σε όλους τους πολίτες 30 – 70 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι λαμβάνουν στο κινητό τους ένα sms με το άυλο παραπεμπτικό και με αυτό μπορούν να κάνουν εντελώς δωρεάν τις εξετάσεις (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο αίματος, γενική αίματος) σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο. Όσοι δε διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση, μπορούν, με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να προγραμματίσουν εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Και ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών πραγματοποιεί εξετάσεις, ένα επίσης σημαντικό ποσοστό λαμβάνει αποτελέσματα που δείχνει αυξημένες ή μειωμένες διάφορες τιμές. Αρκετοί από αυτούς τους πολίτες λαμβάνουν ένα δεύτερο μήνυμα παραπομπής σε γιατρό για εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου. Άλλοι, όμως, όχι, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει συνέχεια στο πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, επομένως, συνήθως αναζητούν κάποιον γνωστό τους γιατρό ζητώντας του να αξιολογήσει τις εξετάσεις τους ή κλείνουν ραντεβού σε κάποιο γιατρό και τον πληρώνουν.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε η εκτίμηση κινδύνου να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους δικαιούχους του προγράμματος. Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων ο πολίτης παραπέμπεται σε Προσωπικό Γιατρό ή σε ιδιώτη παθολόγο, γενικό γιατρό ή καρδιολόγο. Για να ειδοποιηθεί, ωστόσο, να περάσει στο δεύτερο στάδιο, πρέπει το κέντρο όπου πραγματοποίησε τις αιματολογικές εξετάσεις να περάσει τα αποτελέσματα στη σχετική πλατφόρμα έτσι ώστε το σύστημα να λάβει το … μήνυμα ότι ο πολίτης πραγματοποίησε τις εξετάσεις και να προχωρήσει στην αποστολή του δεύτερου παραπεμπτικού. Όταν καθυστερεί η ενημέρωση της πλατφόρμας με τα αποτελέσματα ή ακόμη και ξεχνιέται, δημιουργείται μια παρερμηνεία πως υπάρχει κενό μεταξύ εξέτασης και θεραπείας/ παρέμβασης.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 30-70 ετών για δωρεάν βασικές αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ, καθώς και για αξιολόγησή τους από γιατρό αμέσως μόλις γίνουν. Το επόμενο στάδιο αφορά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όσους πολίτες δηλαδή κρίνουν οι γιατροί ότι χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Αυτοί οι πολίτες λαμβάνουν τρίτο μήνυμα με παραπομπή σε καρδιολόγο για την εκτίμηση παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου. Ο καρδιολόγος τους εξετάζει και εάν κριθεί ότι απαιτείται έλεγχος ισχαιμίας περνάει συγκεκριμένα δεδομένα στο σύστημα και οι πολίτες παραπέμπονται για εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι το stress echo και το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.

Καταγγελίες για παραποίηση στοιχείων μεταξύ των σταδίων

Στο μεταξύ, γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) καταγγέλλουν ότι συνάδελφοί τους καρδιολόγοι κατά τον έλεγχο εκτίμησης των αποτελεσμάτων των αιματολογικών εξετάσεων περνούν στην πλατφόρμα στοιχεία που δεν είναι ακριβή. Δηλαδή, σε κάποιες περιπτώσεις καταγγέλλεται ότι παραποιούν τα δεδομένα με σκοπό να εμφανιστεί κίνδυνος στεφανιαίας νόσου και το σύστημα να παραπέμψει τους πολίτες των οποίων τα στοιχεία τους παραποιήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο σε καρδιολόγο, δηλαδή στους ίδιους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές εκδόθηκαν νέα παραπεμπτικά για αιματολογικές εξετάσεις σε πολίτες των οποίων τα πρώτα παραπεμπτικά έληξαν τέλος Ιουνίου και δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο. Ήδη, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν υποβληθεί στις εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ. Σε επόμενο στάδιο, έχουν γίνει περισσότερες από 22.600 εξετάσεις στεφανιαίας νόσου και σχεδόν 5.000 έλεγχοι ισχαιμίας, ενισχύοντας την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης 

Υπουργείο Υγείας: Οι νέες προληπτικές δράσεις σε ηλικιωμένους – Τι περιλαμβάνουν

Κ. Μητσοτάκης: Νέο πρόγραμμα για την παχυσαρκία μέσω του «Προλαμβάνω» – Από αύριο και η αξιολόγηση των νοσοκομείων

Προσυμπτωματικός έλεγχος με Κινητές Ομάδες Υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές