Δεν είναι το ταξίδι στο Παρίσι ή η εντυπωσιακή επέτειος που θα αυξήσουν την ευτυχία σας. Κάποιες φορές, η απλή καθημερινότητα, όπως το πλύσιμο των πιάτων μαζί, μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις μεγάλες χειρονομίες. Σύμφωνα με τη Hannah Lawson, ψυχολόγο με πολυετή εμπειρία στη συμβουλευτική ζευγαριών, αυτή η καθημερινή συνήθεια μπορεί να αυξήσει την ευτυχία στη σχέση σας έως και 20%. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή. «Όταν μοιράζεστε ακόμη και τις πιο μικρές δουλειές, δείχνετε ο ένας στον άλλο ότι είστε ίσοι», εξηγεί η Lawson στην DailyMail και συνεχίζει: «Κι αυτό είναι συχνά πιο δυνατό από τις μεγάλες ρομαντικές χειρονομίες».

Η σημασία της ισότητας και της συνεργασίας

Το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να είναι κάτι που γίνεται σχεδόν μηχανικά, όμως, σύμφωνα με τη δρ. Lawson, γίνεται αφορμή για πιο ουσιαστική σύνδεση. Όταν το ζευγάρι σταθεί πλάι – πλάι στην κουζίνα, όχι σαν να διεκπεραιώνουν απλώς υποχρεώσεις, αλλά ως ομάδα, αυτή η απλή, καθημερινή πράξη μετατρέπεται σ’ ένα μικρό, καθημερινό τελετουργικό φροντίδας. Έτσι, το κοινό πλύσιμο των πιάτων δεν αφορά μόνο την καθαριότητα, αλλά δημιουργεί μια αίσθηση δικαιοσύνης και ενότητας στη σχέση.

Αντιθέτως, αν η ευθύνη για τα πιάτα βαραίνει πάντα τον έναν, δε θα «ξεχειλίσει» μόνο ο αφρός, αλλά η απογοήτευση, η γκρίνια και, τελικά, η απόσταση στη σχέση. Σύμφωνα με την ειδικό, τα «άπλυτα» της καθημερινότητας δεν περιορίζονται μόνο στα πιάτα. Αντιπροσωπεύουν σημάδια ανισότητας που, σταδιακά, μπορούν να βαθύνουν και να ριζώσουν μέσα στη σχέση. «Το να σταθείτε δίπλα – δίπλα και να κάνετε κάτι τόσο απλό, σας δίνει την ευκαιρία να μιλήσετε, να οργανώσετε τη μέρα σας ή απλώς να είστε μαζί χωρίς περισπασμούς», σημειώνει.

Η φροντίδα δεν λέγεται, φαίνεται

Το να πλένετε τα πιάτα από κοινού δεν είναι απλώς μια καθημερινή ανάγκη, αλλά μια πράξη φροντίδας και αξιοπιστίας. Όπως αναφέρει η δρ. Lawson, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία δημιουργείται η αίσθηση ότι μπορείτε να βασίζεστε ο ένας στον άλλον, ακόμη και για τα πιο απλά, πρακτικά πράγματα. Κι αυτή η σιγουριά μεταφράζεται σε ψυχική ασφάλεια και ερωτική σταθερότητα. Επιπλέον, η συνεργασία στο νοικοκυριό δίνει στα παιδιά το πιο σημαντικό μάθημα: Ότι η ισότητα δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Ότι η σχέση δεν έχει βοηθούς, αλλά συνεργάτες.

Οφέλη που δεν σταματούν στα συναισθήματα

Τα οφέλη του από κοινού πλυσίματος των πιάτων δεν περιορίζονται απλώς στην ενδυνάμωση των συναισθηματικών δεσμών. Στην πραγματικότητα, αυτή η συνήθεια επεκτείνεται και σε πιο πρακτικούς τομείς της καθημερινής ζωής, προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη τόσο για το νοικοκυριό, όσο και για το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, έχει άμεσο αντίκτυπο στη μείωση της σπατάλης νερού. Συγκεντρώνοντας τα πιάτα και οργανώνοντας τη διαδικασία με έναν πιο συστηματικό τρόπο, μειώνετε την ποσότητα νερού που καταναλώνεται, κάνοντας την καθημερινή φροντίδα πιο οικολογική. Επιπλέον, η από κοινού συμμετοχή στη διαδικασία διατηρεί την κουζίνα πιο καθαρή, περιορίζοντας τον κίνδυνο για ανεπιθύμητα ζωύφια, όπως μυρμήγκια ή μύγες. Ο κοινός στόχος της καθαριότητας φέρει επίσης μαζί του την ικανοποίηση να βλέπετε τον χώρο σας τακτοποιημένο, προωθώντας μια αίσθηση ηρεμίας και άνεσης.

Πώς να ξεκινήσετε χωρίς καβγάδες

Η μετάβαση από την ατομική εκτέλεση των καθημερινών υποχρεώσεων στο «μαζί» απαιτεί μικρές, αλλά σημαντικές κινήσεις, όπως και διάθεση συνεργασίας. Όπως προτείνει η δρ. Lawson, ξεκινήστε βάζοντας μουσική, για να φτιάξετε την ατμόσφαιρα και να αποφύγετε την αίσθηση της αγγαρείας, δημιουργώντας έτσι μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα στην κουζίνα. Μην ξεχνάτε να εναλλάσσετε τους ρόλους, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι το βάρος πέφτει συνεχώς πάνω του – ο ένας πλένει, ο άλλος σκουπίζει και την επόμενη φορά γίνεται το αντίστροφο.

Αντιμετωπίστε τη ρουτίνα ως μια κοινή προσπάθεια κι όχι ως επιβεβλημένη υποχρέωση. Αν, μάλιστα, δείτε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο ή ο ένας έχει διαφορετικό στιλ στον τρόπο που κάνει μια εργασία, δεν πειράζει. Όπως λέει η δρ. Lawson, «η διαδικασία πρέπει να είναι ευχάριστη και χωρίς αυστηρή κριτική». Γιατί, τελικά, το ζητούμενο δεν είναι τα καθαρά ποτήρια, αλλά οι «καθαρές» σχέσεις, που χτίζονται μέσα από τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης

Σχέσεις: Μην αποφεύγετε τις συγκρούσεις, λύστε τις έξυπνα – Δύο ειδικοί εξηγούν τον τρόπο

Διαφωνίες: Για ποιο θέμα τσακώνονται περισσότερο οι οικογένειες; Έρευνα απαντά

Έλλειψη επικοινωνίας: 10 συμπεριφορές που «φιμώνουν» την αγάπη