Ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο δίνουν οι εκτιμήσεις νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία ειδικά ρομπότ θα αναλάβουν σύντομα ένα σημαντικό μέρος από τις δουλειές του σπιτιού, απαλλάσσοντάς μας σε σημαντικό ποσοστό από αυτές τις υποχρεώσεις. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Ekaterina Hertog από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να αναλάβει πολλές από τις οικιακές εργασίες που καταναλώνουν σημαντικό χρόνο από την καθημερινότητά μας. Τα ελπιδοφόρα ευρήματα δημοσιεύονται στο PLoS ONE.

Προγενέστερη έρευνα είχε αποκαλύψει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση των ανθρώπων με τις δουλειές του σπιτιού: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνθρωποι 15-64 ετών αφιερώνουν συνήθως το 43% του χρόνου τους σε απλήρωτες οικιακές δουλειές, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, η φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων και πολλά άλλα. Αναφορικά με τις διαφορές φύλου, οι Βρετανοί άνδρες παραγωγικής ηλικίας φαίνεται ότι αφιερώνουν περίπου το μισό χρόνο απ’ ό,τι οι γυναίκες της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού. Οι Ιάπωνες άνδρες, από την άλλη, ξοδεύουν ακόμη λιγότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες (μόλις 18% σε σύγκριση με τις γυναίκες).

Οι μελετητές συμβουλεύτηκαν 29 άνδρες και γυναίκες ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης από το Ηνωμένο Βασίλειο και 36 ειδικούς από την Ιαπωνία, με στόχο να προβλέψουν πόσο αυτοματοποιημένες θα μπορούσαν να γίνουν 17 διαφορετικές οικιακές εργασίες και εργασίες φροντίδας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

6 στους 10 πιστεύουν ότι τα ρομπότ θα πηγαίνουν… για ψώνια

Οι ειδικοί προέβλεψαν συλλογικά ότι, κατά μέσο όρο, το 39% του χρόνου που αφιερώνουν επί του παρόντος οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε εργασία στο σπίτι θα είναι δουλειά των ρομπότ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Οι επιμέρους εκτιμήσεις των ειδικών, ωστόσο, διέφεραν σημαντικά ως προς το ποιες θα είναι οι πρώτες εργασίες που θα αναλάβουν τα ρομπότ. Τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ήταν από τις δουλειές που υποστηρίχθηκε από σημαντικό ποσοστό των ειδικών (59%) ότι θα περάσουν στις αρμοδιότητες των ρομπότ τα επόμενα χρόνια. Στον αντίποδα, η δουλειά που, κατά τους ειδικούς, θα συνεχίζει να επιφορτίζει τους ανθρώπους είναι η φροντίδα των παιδιών.

«Η μελέτη μας με ειδικούς τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία διαπιστώνει ότι σε 10 χρόνια ο οικιακός αυτοματισμός θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται σε τρέχουσες οικιακές εργασίες και εργασίες φροντίδας κατά 39%» καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης σε μια ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Είναι πιο ευτυχισμένοι όσοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει σε ένα λεπτό πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τα μάτια

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας