Όσο βαίνουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, τα ταξίδια θα ενταθούν, το ίδιο και οι μουσικές εκδηλώσεις, που φέρνουν πιο κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό θεωρείται σημαντικό να υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), να δοθεί έμφαση στον τακτικό προληπτικό έλεγχο και να υπάρχει πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες από επαγγελματίες υγείας.

Κατακόρυφη αύξηση των ΣΜΝ στην Ελλάδα 

Στις πρόσφατες εκθέσεις για τα ΣΜΝ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και όπως σημειώνει και ο ΕΟΔΥ, επισημαίνεται η συνεχής αύξηση στη μετάδοση των ΣΜΝ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2023, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το 2020).

Αντίστοιχα, και η ευλογιά των πιθήκων (mpox) μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κυρίως μέσω του δέρματος. Τα περισσότερα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αφορούν κυρίως άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες.

Παράλληλα, κάποιες λοιμώξεις που προκαλούν έντονη διάρροια, όπως η σιγκέλλα και η ηπατίτιδα Α, είναι δυνατόν να μεταδοθούν και αυτές μέσω σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. Συνιστάται να αποφεύγεται η κοινή χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων και να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες καθαριότητας και απολύμανσης μετά τη χρήση τους. Εξίσου σημαντικό είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς και της γεννητικής και πρωκτικής περιοχής πριν και μετά την ερωτική επαφή.

Πώς θα προφυλαχθούμε

Το ECDC τονίζει τη σημασία των ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (κολπικής, πρωκτικής και στοματικής). Συστήνεται η εξέταση για ΣΜΝ πριν από κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντική η εξέταση μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Οι εμβολιασμοί κατά της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και του mpox καθώς και προληπτικά μέτρα, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για την πρόληψη του HIV, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Η πρόληψη, η συνεχής ενημέρωση, η ανοιχτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους και τους επαγγελματίες υγείας, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των ΣΜΝ, του HIV, του mpox και της ιογενούς ηπατίτιδας» καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης

Ο 19χρονος Oli νόμιζε ότι είχε σεξουαλικό νόσημα – Τελικά ήταν καρκίνος των όρχεων που τον πρόλαβε στο «παρά πέντε»

Σεξουαλικά νοσήματα: Γιατί η κολπίτιδα αποτελεί «σιωπηλό» παράγοντα κινδύνου για χλαμύδια

Το «χάπι της επόμενης μέρας» που γλιτώνει από τα σεξουαλικά νοσήματα