Ο Oli Penno, μόλις 19 ετών, από το Launceston στην Κορνουάλη διαγνώστηκε καθυστερημένα με καρκίνο των όρχεων τον Οκτώβριο του 2023. Ο παθολόγος στην πρώτη επίσκεψη διέγνωσε λανθασμένα ότι είχε προσβληθεί από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και του συνταγογράφησε αντιβιοτικά. Λίγο αργότερα, όταν ο πόνος έγινε επίμονος και όχι παροδικός όπως θα συνέβαινε με μια τέτοια λοίμωξη, επέστρεψε στο γιατρό του ακόμα δύο φορές. Τότε τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ουρολοίμωξη.

Τελικά, τον Ιανουάριο του 2024, μετά από μια επίσκεψη στα επείγοντα, ο νεαρός ασθενής υποβλήθηκε σε νέα κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα, εξετάσεις αίματος και αξονική τομογραφία. Στη συνέχεια, έλαβε την επίσημη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων, που όμως είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά του, ενώ αλλοιώσεις παρατηρήθηκαν και στους πνεύμονές του.

«Ανησύχησα πάρα πολύ, γιατί ήξερα ότι είχα συμπτώματα εδώ και καιρό, οπότε σκέφτηκα, πόσο άσχημα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια αυτών των τριών, σχεδόν τεσσάρων, μηνών αναμονής;» ανέφερε ο 19χρονος.

Πώς άλλαξε η ζωή του

Έπειτα, ξεκίνησε ο «μαραθώνιος» των θεραπειών. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ορχιδεκτομής ακολουθούμενη από τρεις γύρους χημειοθεραπείας, διαδικασίες που τον κράτησαν μακριά από την φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Bath Spa, όπου βρισκόταν στο πρώτο έτος του πτυχίου κοινωνιολογίας και πολιτικής.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι στην αρχή ένιωθε ένα πικρό συναίσθημα, λόγω των εκπαιδευτικών ωρών που έχασε, αλλά και απογοήτευση για τη λάθος διάγνωση, ενώ εξακολουθούσε να ανησυχεί για το μέλλον. «Ανησυχούσα για αν θα μπορέσω να επιστρέψω στο πανεπιστήμιο. Θα παραμείνουν οι φιλίες μου οι ίδιες μετά την επέμβαση; Πώς θα μου φέρονται οι άνθρωποι κατά τη διάρκειά της θεραπείας;», είπε. «Η ασθένεια εξαπλωνόταν γρήγορα και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να περάσω τις τελευταίες δύο εβδομάδες της ζωής μου κάνοντας χημειοθεραπεία και στη συνέχεια οι γιατροί θα μπορούσαν να μου πουν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να με σώσουν» πρόσθεσε.

Τώρα, όμως, αισθάνεται ευγνωμοσύνη που η θεραπεία του έδωσε «πολύ περισσότερο χρόνο» ζωής. Παρόλα αυτά, οι γιατροί των ενημέρωσαν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν παρενέργειες όπως υπογονιμότητα και μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης.

O 19χρονος μαζί με τον πατέρα του Andy και τη γιαγιά του Christine Photo: Independent

«Ο καρκίνος σε αλλάζει μέσα και έξω»

Έχοντας, όμως, αναγνωρίσει και τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους, σκοπός του σήμερα είναι να ενημερώσει και να βοηθήσει άλλους νέους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο PA Real Life, «ο καρκίνος θα σε αλλάξει εσωτερικά και εξωτερικά, θα γίνεις πολύ καλύτερος άνθρωπος για να τον νικήσεις. Τίποτα δε θα σε κάνει πιο δυνατό. Αυτό είναι που πραγματικά με βοήθησε να το ξεπεράσω, η σκέψη και μόνο ότι αν μπορώ να καταφέρω αυτό, μπορώ μετά να κάνω τα πάντα».

Ο ίδιος περιέγραψε τη διάγνωσή του ως «τρενάκι του τρόμου», αλλά μια συγκεκριμένη συζήτηση ξεχωρίζει ως η πιο συγκινητική. «Ήμουν πραγματικά ανοιχτός στο να συζητήσω το ενδεχόμενο του θανάτου με τους φίλους μου. Ήταν μια απαίσια συζήτηση για να κάνει κανείς στα 18. Αντί να σχεδιάζουμε ένα μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό για όταν τελειώσουμε το πανεπιστήμιο, είχαμε φτάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μην τα καταφέρω να βγάλω τη χρονιά» εξομολογείται.

Αφού ολοκλήρωσε τη θεραπεία τον Απρίλιο, ο 19χρονος πίστευε ότι θα μπορούσε «επιτέλους να αρχίσει να επιστρέφει στα πράγματα». Όμως, εισήχθη στο νοσοκομείο άλλες τρεις φορές με λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της σήψης, με αποτέλεσμα να χάσει 10 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα. Τον Δεκέμβριο, υποβλήθηκε σε μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τυχόν δυνητικά καρκινικών λεμφαδένων, αφήνοντάς του έξι ακόμη ουλές κατά μήκος του κάτω μέρους της κοιλιάς του, οι οποίες του θυμίζουν πλέον όλη αυτή τη διαδρομή.

Ως προς την καθυστερημένη διάγνωση, συμβουλεύει να ακούει ο καθένας το σώμα του: «Αν νομίζετε ότι κάτι δεν είναι σωστό, αμφισβητήστε αυτό που λέει ο γιατρός, γιατί κάνουν λάθη. Όλοι είναι άνθρωποι».

Διαβάστε επίσης

Αρσενικό στο νερό: Έρευνα το συνδέει με καρκίνο του νεφρού – Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν υψηλές συγκεντρώσεις

Καρκίνος: Δραματική αύξηση περιστατικών και θνησιμότητας μέχρι το 2050 – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ήρεμη πρακτική που ανακουφίζει το στρες μετά από τη διάγνωση καρκίνου