* Γράφει η Ελένη Ρεμουντάκη, MD, MSc, Επιμελήτρια Α΄, Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός»

Ο καρκίνος του δέρματος, ανήκει στους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους παγκοσμίως. Οι σωστές πρακτικές αντηλιακής προστασίας, όταν υιοθετούνται νωρίς στην παιδική ηλικία, συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρκίνο του δέρματος. Η αντηλιακή προστασία περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα. Με βάση τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, συνιστάται τα παιδιά να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) αποφεύγοντας την άμεση έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής της υπεριώδους ακτινοβολίας (γύρω στο μεσημέρι) και να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο στη σκιά, φορώντας προστατευτικά ρούχα και καπέλα, ενώ κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού σε ακάλυπτες περιοχές του δέρματος και η προστασία των ματιών φορώντας γυαλιά ηλίου.

Προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, η αντηλιακή προστασία θα πρέπει να ξεκινά από νωρίς στη ζωή. Ειδικά τα μικρά παιδιά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας και φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα για διάφορους λόγους.

Λόγω της φύσης του δέρματός τους, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη, κάτι ωστόσο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί κλινικά κατά την παιδική ηλικία.

Αρκετές μελέτες έχουν προσδιορίσει ότι η παιδική και η πρώιμη εφηβική ηλικία αποτελούν σημαντική περίοδο στη ζωή κατά την οποία καταγράφεται μεγαλύτερη αθροιστική ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας σε σχέση με την ενήλικη ζωή, λόγω της μεγάλης έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, η υψηλή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στα πρώτα χρόνια ζωής έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση μεγαλύτερου αριθμού σπίλων, οι οποίοι με τη σειρά τους σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος στη μετέπειτα ζωή.

Τέλος, ειδικά τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους και για αυτό εξαρτώνται πλήρως από τους γονείς τους, οι οποίοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της αντηλιακής προστασίας κατά την παιδική ηλικία. Οι γονείς μπορούν λοιπόν να λειτουργήσουν ως θετικό πρότυπο για τα παιδιά τους, υιοθετώντας καλές πρακτικές αντηλιακής προστασίας στην καθημερινότητα τους.

Αντηλιακά: Τα οφέλη υπερτερούν

H χρήση αντηλιακών, παρότι όπως ήδη τονίστηκε δεν είναι ο μόνος παράγοντας προστασίας. H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έχει αποφανθεί ότι μόνο τα φυσικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας (π.χ. διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου) κρίνονται ως «ασφαλή και αποτελεσματικά» για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών. Πρόσφατα, σε διεθνή ομάδα ειδικών για την εξατομικευμένη φωτοπροστασία, ανακοινώθηκε ότι για τον παιδικό πληθυσμό αυτής της ηλικιακής ομάδας, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φυσικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας «κατά προτίμηση».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για τα μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, συνιστάται η σκιά, τα καπέλα και τα ρούχα και η εφαρμογή μόνο φυσικών αντηλιακών σε εκτεθειμένες περιοχές, μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται συχνά όταν τα παιδιά βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Γενικότερα, οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) για χρήση αντηλιακού δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται μεταξύ ενηλίκων και παιδιών ηλικίας άνω των έξι μηνών. Έτσι λοιπόν η AAD συνιστά την αποφυγή αντηλιακού για βρέφη κάτω των έξι μηνών, όταν αυτό είναι δυνατό. Για παιδιά άνω των έξι μηνών, ενθαρρύνεται η χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος, ανθεκτικού στο νερό με ένα SPF τουλάχιστον άνω του 30 και μέχρι 50, καθώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αν δείκτης άνω του 50 θα προσφέρει κάποια επιπλέον προστασία.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του δέρματος – Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει

Μελάνωμα: 6 ύποπτες αλλαγές στους σπίλους που δεν πρέπει να αγνοήσουμε σύμφωνα με δερματολόγο

Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε αντηλιακό