Νέα αυστραλιανή μελέτη αποκαλύπτει ότι η ψυχική δυσφορία του πατέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των παιδιών του. Συγκεκριμένα, σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις στους τομείς της κοινωνικής και συναισθηματικής, γνωστικής, γλωσσικής και σωματικής ανάπτυξης.
Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, βασίστηκε σε δεδομένα από 84 μελέτες και 48 ομάδες ατόμων. Τα ευρήματα έδειξαν πως οι επιπτώσεις της ψυχικής δυσφορίας ήταν εντονότερες, όταν εμφανίζονταν μετά τη γέννηση του παιδιού, σε σύγκριση με την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό πιθανώς συνδέεται με τον πιο ενεργό ρόλο που αναλαμβάνει ο πατέρας στην καθημερινή φροντίδα του παιδιού μετά τη γέννησή του.
Η Δρ. Sam Teague, ερευνήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο James Cook, εξηγεί: «Η ψυχική δυσφορία στους μπαμπάδες μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που τα παιδιά τους σχετίζονται με τους άλλους, κατανοούν τα συναισθήματα, επικοινωνούν, αλλά και βιώνουν αλλαγές στο βάρος, στον ύπνο ή στις διατροφικές τους συνήθειες». Τα μοτίβα αυτά, σύμφωνα με τη μελέτη, παρατηρούνται από τη βρεφική ηλικία έως την ύστερη παιδική ηλικία.
Η ανάγκη υποστήριξης των νέων μπαμπάδων
Η Δρ. Delyse Hutchinson, κλινική ψυχολόγος, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Deakin και επικεφαλής της έρευνας, τονίζει πώς η συστηματική στήριξη της ψυχικής υγείας των νέων πατέρων είναι κρίσιμη. «Η έγκαιρη παρέμβαση, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τον ερχομό του παιδιού, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, και για τους δύο», σημειώνει.
Παρά τα ευρήματα, οι πατέρες δεν ερωτώνται συστηματικά για την ψυχική τους κατάσταση κατά την περιγεννητική περίοδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 1 στους 10 νέους μπαμπάδες στην Αυστραλία εμφανίζει κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ έως και 1 στους 5 βιώνει σημαντικά επίπεδα άγχους ή στρες.
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε πρόσφατα την εφαρμογή «Rover» για κινητά τηλέφωνα, με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των πατέρων. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πώς ένα πρόγραμμα Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) βασισμένο στην ενσυνειδητότητα οδήγησε σε σημαντική μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και στρες.
Οι ειδικοί καλούν για πιο συστηματικό έλεγχο της ψυχικής υγείας και στοχευμένες παρεμβάσεις υποστήριξης στους νέους μπαμπάδες, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην ανατροφή και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.
Διαβάστε επίσης
Κατάθλιψη, εμμονές και άγχος χέρι-χέρι με τη χρόνια κόπωση – Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Μήπως είναι κατάθλιψη; Η ψυχολόγος αποκαλύπτει 6 σημάδια που πρέπει να μας προβληματίσουν
Ποια χώρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης στην Ευρώπη – Δεν θα σας αρέσει η απάντηση