Στην εποχή της (υπερ)πληροφόρησης, της συνεχούς συνδεσιμότητας και των πολλαπλών απαιτήσεων, η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε περιορίζεται αισθητά. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η μέση διάρκεια προσοχής έχει μειωθεί στα μόλις οκτώ δευτερόλεπτα -χρόνος αρκετός μόνο για να διαβάσει κανείς μερικές προτάσεις πριν αποσπαστεί.

Εθνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ενήλικες στις ΗΠΑ για λογαριασμό του Ohio State University Wexner Medical Center διαπιστώνει πως οι κυριότερες αιτίες για τη μειωμένη συγκέντρωση είναι το άγχος και το στρες (43%). Ακολουθούν η έλλειψη ύπνου (39%) και η υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών (35%). Άλλοι παράγοντες που αναδείχθηκαν είναι η πλήξη ή απουσία ενδιαφέροντος (31%), η πολυπραγμοσύνη (23%), η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας (21%), η ανεπαρκής διατροφή και ενυδάτωση (20%), καθώς και ιατρικά ζητήματα, όπως η ΔΕΠΥ (18%). Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 25% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες με την προσοχή του.

Η τεχνική «Take Five» για καλύτερη συγκέντρωση

Η ψυχίατρος Δρ. Evita Singh από το Ohio State ανέφερε ότι η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα των ασθενών της. «Το άγχος και οι συνεχείς σκέψεις επηρεάζουν ξεκάθαρα την προσοχή και τη δυνατότητα εστίασης», σημειώνει. «Συχνά, πίσω από τις δυσκολίες συγκέντρωσης κρύβεται η έντονη ψυχική πίεση».

Για την ενίσχυση της προσοχής, η ίδια έχει αναπτύξει μια απλή τεχνική με το όνομα «Take Five», η οποία βασίζεται στα εξής βήματα:

  • Κάντε συχνά διαλείμματα
  • Αφοσιωθείτε σε μία εργασία κάθε φορά
  • Περιορίστε τους περισπασμούς
  • Αποφύγετε το multitasking
  • Αφιερώστε πέντε λεπτά για να επαναφέρετε την προσοχή σας

«Για παράδειγμα, πέντε λεπτά ελαφριάς σωματικής άσκησης, ενσυνειδητότητας ή κάποιας ευχάριστης -για εμάς -δραστηριότητας μπορούν να κάνουν τη διαφορά», εξηγεί.

Όταν η περιορισμένη προσοχή επηρεάζει τη ζωή

Η συνεχής κόπωση, η αδυναμία απόλαυσης της καθημερινότητας και η συναισθηματική εξάντληση είναι πιθανές συνέπειες της περιορισμένης συγκέντρωσης, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με multitasking και έντονο ψυχικό φορτίο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Δρ. Singh προτείνει την αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε», τονίζει. «Το να το αναγνωρίσουμε και να δείξουμε επιείκεια στον εαυτό μας, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό να είμαστε συνεχώς “σε πλήρη λειτουργία”, είναι εξίσου σημαντικό με οποιαδήποτε τεχνική».

Διαβάστε επίσης

Εσείς για πόσα δευτερόλεπτα μπορείτε να μείνετε συγκεντρωμένοι; Ανακαλύψτε τον νο1 ένοχο που διασπά την προσοχή

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Μπορεί να φταίει αυτό που φάγατε

Πού ταξιδεύει η σκέψη σας; 4 tips από μια νευροψυχολόγο για μεγαλύτερη συγκέντρωση