Πολλές από τις σχέσεις μας -είτε φιλικές είτε ερωτικές- παγώνουν χωρίς κάποιον τσακωμό ή θόρυβο. Συνήθως, κάποιος που θέλει να απομακρυνθεί από κοντά μας, έχει ζυγίσει -και μαζέψει- αρκετές από τις συμπεριφορές μας, μέχρι που το ποτήρι ξεχείλισε.
Γι’ αυτό, αν έχετε αισθανθεί ποτέ ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται χωρίς σαφή λόγο, αξίζει να εξετάσετε πιο προσεκτικά τις παρακάτω συνήθειες, προτείνει η ψυχολόγος, Tara Whitmore.
Είστε επικριτικοί και ανταγωνιστικοί
Όλοι εκτιμούμε τις εποικοδομητικές κριτικές, πόσο μάλλον όταν προέρχονται από τους φίλους μας ή την έχουμε ζητήσει. Υπάρχει, όμως, μια λεπτή γραμμή που χωρίζει τις χρήσιμες παρατηρήσεις από τη συνεχή κριτική ή τον ανταγωνισμό. Μπορεί να νομίζετε ότι είστε απλώς ειλικρινείς ή ότι ωθείτε τους άλλους προς την τελειότητα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν απολαμβάνει να τον κριτικάρουν συνεχώς, εξηγεί η ειδικός. Επιπλέον, η υπερβολική ανταγωνιστικότητα μετατοπίζει την εστίαση από τη σύνδεση στη σύγκριση, και οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη αντί για μια σχέση.
Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως το σχόλιό σας για το ντύσιμο. Οι προθέσεις σας μπορεί να είναι καλές, μακροπρόθεσμα όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι άνθρωποι αρχίζουν να απομακρύνονται επειδή θέλουν να αποφύγουν τη συνεχή κριτική ή τον ανταγωνισμό, ακόμα κι αν προέρχεται από κάποιον που αρχικά συμπαθούσαν και σεβόντουσαν. Άλλωστε, η αληθινή σύνδεση προέρχεται από τη συνεργασία, όχι από τον ανταγωνισμό.
Απορρίπτετε τα συναισθήματα των άλλων
Το να αγνοείτε τα συναισθήματα των άλλων, τις ανησυχίες και τους φόβους τους είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπος για να αποξενώσετε τους ανθρώπους από εσάς. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να αγνοείτε τον ενθουσιασμό κάποιου για ένα νέο χόμπι ή να υποβαθμίζετε τη θλίψη του για μια κακή μέρα στη δουλειά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν τους ακούνε και ότι δεν τους εκτιμούν, και τελικά να απομακρυνθούν.
Μονοπωλείτε κάθε συζήτηση
Καθένας από εμάς θέλει να μιλά για τον εαυτό του, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται. Εάν, αυτό, όμως, γίνεται συνέχεια, δεν είναι ευχάριστο για τους υπόλοιπους και ξεφεύγει από το να είστε η ψυχή της παρέας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν δεν αφήνετε χώρο και για τους άλλους να μοιραστούν τις σκέψεις ή τις ιστορίες τους, κυριαρχώντας συνεχώς στην κάθε συζήτηση. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι δεν τους ακούνε και ότι τους επισκιάζουν.
«Ακόμα κι αν νομίζετε ότι το χάρισμα και οι εμπειρίες σας προσελκύουν τους ανθρώπους, στην πραγματικότητα μπορεί να τους απομακρύνουν. Οι άνθρωποι θέλουν να αλληλεπιδρούν, όχι μόνο να ακούνε. Θέλουν να νιώθουν ότι τους βλέπουν, τους ακούνε και τους εκτιμούν» σημειώνει η ειδικός.
Δεν έχετε ενσυναίσθηση
Η έλλειψη της κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων -η λεγόμενη ενσυναίσθηση- αφήνει στους άλλους μια ψυχρότητα, περιφρόνηση και εγωκεντρισμό, ακόμα κι αν δεν είναι αυτή η πρόθεσή σας. Μπορεί να υποβαθμίζετε τα προβλήματα των άλλων, να προσφέρετε «λύσεις» αντί για υποστήριξη ή να μην αναγνωρίζετε πότε κάποιος έχει απλώς ανάγκη να τον ακούσουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται αόρατοι, κάτι που φυσικά τους απωθεί.
Τα καλά νέα είναι ότι η ενσυναίσθηση είναι μια ικανότητα που μπορεί να αναπτυχθεί. Η ψυχολόγος προτείνει να είστε ενεργητικοί ακροατές και να δείξετε αυθεντικό ενδιαφέρον για τον συνομιλητή σας. Έτσι, δημιουργείτε μια αίσθηση εμπιστοσύνης και σύνδεσης που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, όχι πιο μακριά, τονίζει.
Δεν είστε αυθεντικοί
Στην προσπάθειά μας να γίνουμε πιο αρεστοί, μπορεί να προβάλουμε ένα προσωπείο και όχι αυτό που πραγματικά είμαστε. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που δεν περνά απαρατήρητη και αποτελεί το σημείο που οι άλλοι δυσκολεύονται να μας εμπιστευτούν. «Η αυθεντικότητα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τέλειος, αλλά με το να είσαι ειλικρινής, προσιτός και ανθρώπινος. Οι άνθρωποι συνδέονται πολύ περισσότερο με την ευαισθησία και την ατέλεια παρά με μια καλογυαλισμένη εικόνα» λέει η ειδικός, προτείνοντας να κάνουμε ακριβώς αυτό: να είμαστε ο εαυτός μας.
Δεν σέβεστε τα όρια του άλλου
Τα όρια μοιάζουν με αόρατες γραμμές που ορίζουν πού τελειώνει η ανοχή του ενός και αρχίζει η ανοχή του άλλου. Χωρίς αυτά, οι σχέσεις γίνονται χαοτικές, μπερδεμένες και, μερικές φορές, συναισθηματικά εξαντλητικές. Όταν κάποιος δεν σέβεται τα όρια, αυτό εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: είτε αγνοώντας το όχι είτε πιέζοντας για πληροφορίες που η άλλη πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί. Αν και στην αρχή μοιάζει ασήμαντο, στην πορεία δημιουργεί μια σιωπηρή ένταση που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αόρατοι και άβολα.
Διαβάστε επίσης
Το βασικό συστατικό της ευτυχίας – Δείτε αν υπάρχει στη ζωή σας
Από τι εξαρτάται η ικανοποίησή μας από τη ζωή;
Αναζητάτε την ευτυχία; Τότε σταματήστε να περιμένετε αυτά τα 5 πράγματα από τους άλλους