Εκατομμύρια -φαινομενικά υγιείς- έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίζουν, εν αγνοία τους, αυξημένο κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή καρδιακών παθήσεων, λόγω κακών διατροφικών συνηθειών και καθιστικής ζωής, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, που δημοσιεύεται στο Diabetes Care, αποκάλυψε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα των εφήβων και υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας – μιας πάχυνσης δηλαδή του καρδιακού μυός που μειώνει την ικανότητά του να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακής ανακοπής σε μετέπειτα στάδιο της ζωής.
Μια «σιωπηλή» βλάβη στην καρδιά
Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Andrew Agbaje, ανέλυσε στοιχεία από 1.595 συμμετέχοντες ηλικίας 17 έως 24 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μακροχρόνια μελέτη Children of the 90s του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Μετρώντας τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα, η ομάδα προσπάθησε να κατανοήσει πώς ακόμη και οι μέτριες αυξήσεις της γλυκόζης θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιβλαβείς αλλαγές στη δομή της καρδιάς.
Αν και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αποτελεί έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 -ο οποίος, με τη σειρά του, διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής– για πρώτη φορά μια μελέτη αναδεικνύει ότι η βλάβη στην καρδιά μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πριν τη διάγνωση του διαβήτη.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, μάλιστα, ότι οι έφηβοι με επίμονα επίπεδα σακχάρου νηστείας (5,6 mmol/L ή υψηλότερα) αντιμετώπιζαν 46% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Αυτή η καρδιακή ανωμαλία, αν και συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα στην αρχή, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σε απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες και αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.
Κανείς δεν έχει «ανοσία»
«Ακόμη και οι φαινομενικά υγιείς έφηβοι και νεαροί ενήλικες με φυσιολογικό βάρος μπορεί να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καρδιαγγειακών παθήσεων εάν έχουν αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη», διευκρίνισε ο δρ. Agbaje.
Η μελέτη εξέτασε κι άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, το κάπνισμα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αναδείχθηκε ως σημαντικός και ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου καρδιακής βλάβης. Σύμφωνα με τον δρ. Agbaje, μάλιστα, η γυναικεία καρδιά μπορεί να υποστεί έως και 5 φορές ταχύτερα βλάβη από την ανδρική.
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη σημασία των επιλογών του τρόπου ζωής, ιδίως καθώς οι έφηβοι αποκτούν ανεξαρτησία και λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Μια αυξανόμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης τύπου 2, που συνδεόταν κατά κύριο λόγο με ηλικιωμένους, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους νεότερους πληθυσμούς. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 168.000 άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών ζουν σήμερα με την πάθηση, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού παιδιών και εφήβων. Μεταξύ 2016 και 2023, οι διαγνώσεις σε νέους αυξήθηκαν κατά 40%.
Το NHS τονίζει ότι η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι το κλειδί για μακροπρόθεσμη υγεία και συστήνει περιορισμό της πρόσληψης σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων, τακτική σωματική δραστηριότητα και υιοθέτηση στρατηγικών διαχείρισης του στρες.
Το μήνυμα είναι σαφές: Η φροντίδα της καρδιαγγειακής υγείας πρέπει να ξεκινά νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε. Δώστε προτεραιότητα στα προληπτικά μέτρα, ειδικά κατά την εφηβεία.
Διαβάστε επίσης
To θαυματουργό έλαιο που ρίχνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει το σάκχαρο
Πέντε πρωινές συνήθειες που ρυθμίζουν αποτελεσματικά το σάκχαρο χωρίς φάρμακα
Ο εναλλακτικός χυμός που ρυθμίζει το σάκχαρο, καίει λίπος και «ξυπνά» τον μεταβολισμό