Τι κρύβεται πίσω από τους οργισμένους έφηβους που ξεσπούν τα νεύρα τους στους γονείς τους ή στους καθηγητές τους στο σχολείο; Μήπως πρέπει να σκύψουμε πάνω από τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και να κατανοήσουμε τους λόγους που τα παιδιά δυσκολεύονται με την καθημερινότητά τους; Μήπως πάλι, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά οικογενειακές δυσκολίες που τα ξεπερνούν ή δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να τις διαχειριστούν;

Στα παραπάνω ερωτήματα δίνει απαντήσεις ο κύριος Νίκος Γιώτας  Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί.

Ο κύριος Γιώτας μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις ρίζες του θυμού στους εφήβους και να βρούμε τρόπους να τους στηρίξουμε. Αναφέρει τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εκρήξεων θυμού στους εφήβους και δίνει χρήσιμες συμβουλές διαχείρισης στους γονείς, έτσι ώστε να μην κάνουν το ήδη τεταμένο κλίμα πιο εκρηκτικό.

Παράλληλα εξηγεί ποιες συμπεριφορές του εφήβου αποτελούν σημάδι ότι η έκφραση του θυμού του έχει ξεπεράσει τα όρια και έχει κατευθυνθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Ο κύριος Γιώτας εξηγεί ακόμη ότι κάθε έφηβος ή έφηβη είναι μια μοναδική περίπτωση και θέλει το δικό του ειδικό χειρισμό προς όφελος της ψυχικής του ισορροπίας.

Επίσης  σχολιάζει για την τάση του φαινομένου της επιθετικότητας μεταξύ των νέων και κατά πόσο αυτό τείνει να έχει αυξητικό πρόσημο – υπό το πρίσμα και της πρόσφατης έκθεσης για την ψυχική υγεία του ΠΟΥ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική κατάσταση παιδών και εφήβων. Παραθέτει ακόμη την εικόνα που έχει από τις κλήσεις στην γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί και δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους εφήβους να διαχειρίζονται τον θυμό τους με υγιή τρόπο:

 

 

 

Διαβάστε επίσης

School time: Πόσα εκατομμύρια ευρώ δίνει η Google για τη διαδικτυακή ασφάλεια των εφήβων

Social media: Ο δούρειος ίππος της σεξουαλικής παρενόχλησης στα παιδιά – Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες πλατφόρμες

Πιο δυστυχισμένοι από τις παλαιότερες γενιές οι σημερινοί νέοι – Έρευνα αποκαλύπτει