Δεν είναι μόνον οι πολίτες των αστικών περιοχών που πρέπει να τηρούν τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και τα κατοικίδιά τους.
Γι΄αυτό, όσοι έχουν ζώα συντροφιάς θα πρέπει να φροντίζουν, ώστε τις συγκεκριμένες ώρες να μην ενοχλούν τους γείτονες. Η διατάραξη της κοινής ησυχίας από ζώα συντροφιάς τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ ανά ζώο.
«Καταρχάς, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι ώρες κοινής ησυχίας κατά τη χειμερινή περίοδο (από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου) είναι από 15.30 έως 17.30 και από 22.00 έως 07.30. Οι ώρες κοινής ησυχίας κατά τη θερινή περίοδο (από την 1η Απριλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου) είναι από 15.00 έως 17.30′ και από 23.00 έως 07.00.
Η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να επέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού καθήκον της είναι η επίλυση αστικών διαφορών, από τις οποίες μπορεί να προκύψουν άλλα αδικήματα μεταξύ πολιτών.
Όλοι οφείλουμε να τηρούμε τους όρους ευζωίας ενός ζώου, και να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο και την τήρηση ησυχίας με πρόσφορα μέτρα. Η μη τήρηση τους, όπως και η περίπτωση ενός σκύλου μόνιμα σε αύλειο χώρο ή σε ένα μπαλκόνι, τιμωρείται αυστηρά», τονίζει ο δικηγόρος, Χρήστος Θ. Πέτκος,
Ενημερώνει ότι στις διατάξεις 1 εδαφ α,β και 2 παρ. 3 της Αστυνομικής Διάταξης 1023/2/37ια/1996 (μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας) αναφέρονται τα εξής: όποιος ζει σε αστική περιοχή και διαταράσσει με θορύβους και φωνασκίες την ησυχία των κατοίκων, κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, ή είναι κάτοχος κατοικίδιου ζώου και δεν λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η όχληση των περιοίκων, ενεργεί παράνομα.
Ο κάτοχος ενός σκύλου θα πρέπει να γνωρίζει, επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.3 εδαφ ε του Ν.4830/2021, όπως επισημαίνει ο κ. Πέτκος, «εφόσον ο σκύλος διαμένει στην αυλή, ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση, το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι, και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα τον χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά».
Επιπροσθέτως, το άρθρο 35 του Ν.4830/2021 Διοικητικές Κυρώσεις ορίζει ότι «η παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για τα ζώα συντροφιάς που διατηρούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ ανά ζώο».
«Παράλληλα, σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου, διαμερίσματος, ή μονοκατοικίας, μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένες εκπομπές θορύβου. Όμως, επειδή τα περισσότερα από αυτά τα οικόσιτα δεν είναι εκπαιδευμένα, και οι κηδεμόνες τους συνήθως εργάζονται, τα αφήνουν σε εξωτερικούς χώρους, ή στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους. Αποτέλεσμα είναι, κάποιοι περίοικοι να ενοχλούνται. Σε αυτήν την περίπτωση ο περίοικος προχωρά σε παρατήρηση, ή σύσταση, και εφόσον ο ιδιοκτήτης του οικόσιτου δεν ανταποκριθεί, καλείται η Αστυνομία για καταγραφή του συμβάντος. Στηριζόμενος στο άρθρο 1003 του αστικού κώδικα, μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας ο ιδιοκτήτης να περιορίσει το κατοικίδιο, να το βάζει μέσα, να το εκπαιδεύσει κ.τ.λ», αναφέρει ο κ. Πέτκος.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ζευγάρι με σοβαρά προβλήματα υγείας, που προσέφυγε στα δικαστήρια επειδή ο σκύλος του γείτονα ήταν μονίμως στην αυλή και γάβγιζε (και) τις ώρες κοινής ησυχίας, δικαιώθηκε με συνήγορο τον κ. Πέτκο.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (ασφαλιστικά μέτρα) επέβαλε 300 ευρώ πρόστιμο και ένα μήνα κράτηση στον κάτοχο του σκύλου, αν δεν συμμορφωθεί και δεν απομακρύνει το ζώο.
Σε περίπτωση, δε, που ο κάτοχος του ζώου επιθυμεί να παραμείνει ο σκύλος του στον συγκεκριμένο αύλειο χώρο, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσει, ώστε να μη γαβγίζει αδικαιολόγητα. Παράλληλα, να έχει την εποπτεία του, έτσι ώστε να μη διαταράσσει την κοινή ησυχία.
Διαβάστε επίσης
Βόλτα σκύλου: Τι να προσέξετε για να μη «φάτε» πρόστιμο