Είμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού, με τον ήλιο, τη ζέστη και τη θάλασσα να αποτελούν μια ευχάριστη τριάδα και να παραπέμπουν σε διακοπές. Για τα άτομα όμως που πάσχουν από λιποίδημα, η ζέστη των θερινών μηνών αποτελεί συχνά μια εφιαλτική κατάσταση.
Το λιποίδημα χαρακτηρίζεται ως νόσος σχεδόν αποκλειστικά των γυναικών, ενώ είναι τόσο συχνό ώστε μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από λιποίδημα. Το λιποίδημα προσβάλει τα πόδια και πιο σπάνια τα χέρια, ενώ ο τρόπος που περιγράφουν συχνά οι ασθενείς την πάθησή τους είναι ότι «οι αστράγαλοι μοιάζουν σαν μπουκάλια». Έχει συχνά οικογενειακή προδιάθεση με χαρακτηριστική ίδια παραμόρφωση στα κάτω άκρα σε μητέρα, κόρη και εγγονή.

Η νόσος παρουσιάζεται με πρήξιμο στις κνήμες με παχείς αστραγάλους, συσσώρευση λίπους στις κνήμες και στους μηρούς, πόνο στα πόδια, αίσθημα βάρους στα πόδια που γίνεται πιο έντονο με την ορθοστασία, δυσανεξία στην πίεση ή ακόμα και στην επαφή με το δέρμα, ανησυχία και κακοδιαθεσία των ασθενών με χαρακτηριστική έκφραση «δεν μπορώ να βολέψω τα πόδια μου». Συχνά συνοδεύεται από ευρυαγγείες και κιρσούς φλεβών, «εύθραυστα» αγγεία και εύκολες μελανιές, ενώ σε προχωρημένα στάδια παρατηρείται έντονη παραμόρφωση των ποδιών και των χεριών και στροφή των κάτω άκρων προς τα μέσα με επαφή των γονάτων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα συμπτώματα εντείνονται, το οίδημα στα πόδια και ο πόνος αυξάνουν και η νόσος συχνά επιδεινώνεται.

Τα συμπτώματα που οδηγούν στον ειδικό:

• ο έντονος πόνος στο υποδόριο λίπος
• το αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα που εντείνεται με την ορθοστασία
• η δυσανεξία στην πίεση ή ακόμα και στην επαφή με το δέρμα
• οι μελανιές και συχνά οι ευρυαγγείες.

Η διάγνωση αποτελεί «κλινική υπόθεση» και γίνεται με την εξέταση, ενώ σπάνια απαιτείται η επιπολής λεμφαγγειογραφία για να αποκλείσει τη συνύπαρξη λεμφοιδήματος.

Το λιποίδημα εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία ή σε περιόδους ορμονικών διαταραχών. Την παρουσία του επιδεινώνει η αύξηση βάρους, ωστόσο αν και η απώλειά του δεν θεραπεύει το λιποίδημα, είναι βασικό να ακολουθούμε τις οδηγίες του διαιτολόγου και να υπάρχει καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά μας.

Αν και η ζέστη δεν είναι σύμμαχος του λιποιδήματος, ωστόσο ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, ο ήλιος και η θάλασσα μπορεί να γίνουν απολαυστικά!

Για την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων συστήνονται οι ήπιες μαλάξεις στα πόδια, η εφαρμογή ειδικών καταπραϋντικών κρεμών, το κολύμπι στη θάλασσα και σε νερά, η αποφυγή ορθοστασίας και κυρίως στον ήλιο και, αν αυτό είναι απαραίτητο, τότε οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αποτελούν μια καλή λύση.

Το πλέον ευχάριστο νέο για τις ασθενείς είναι ότι – εκτός από την πρόσκαιρη ανακούφιση με τα συντηρητικά μέτρα – υπάρχει δυνατότητα για οριστική αντιμετώπιση με τη χειρουργική μέθοδο της λιπεκτομής. Μέσα από μικρές οπές, με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης υποβοηθούμενη με υπερήχους, αφαιρείται η ποσότητα του λιπώδους ιστού που πάσχει. Η διαδικασία και η μετεγχειρητική φροντίδα διαφέρουν από την κλασική λιποαναρρόφηση, οι ασθενείς βλέπουν πολύ σύντομα τα αποτελέσματα της επέμβασης με τα συμπτώματα του βάρους των ποδιών και του πόνου να εξαφανίζονται, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα τις αφήνει πολύ ικανοποιημένες.

«Έξυπνες» συμβουλές

• Το καλοκαίρι αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για αερόβια άσκηση, περπάτημα, ασκήσεις στη θάλασσα και κολύμπι.
• Προστατεύουμε την περιοχή που πάσχει με αντηλιακό υψηλής προστασίας
• Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο
• Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά της εποχής
• Αυξάνουμε την κατανάλωση υγρών (όχι αλκοόλ)
• Βελτιώνουμε την ψυχολογία μας με φίλους και βιβλία

Υπάρχει οριστική λύση

Η χειρουργική μέθοδος προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς επιτυγχάνει βελτίωση της καθημερινότητας και αλλαγή της ποιότητας ζωής των ασθενών με λιποίδημα.