Ένα μικρό παιδί έχει απόλυτη ανάγκη από κίνηση και άσκηση ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν τόσο οι μύες όσο και το μυαλό του. Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο των παθητικών παιχνιδιών υψηλής τεχνολογίας, ένα παιδί μπορεί εύκολα να παρασυρθεί σε μία καθιστική ζωή χωρίς σωματική δραστηριότητα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι ειδικοί έχουν πολλές λύσεις, η εφαρμογή τους υπόθεση καθαρά δική μας!

Κλείστε την τηλεόραση!

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να περιορίσουν τον χρόνο που τα παιδιά τους βλέπουν τηλεόραση σε λιγότερες από δύο ώρες την ημέρα! Κάτι τέτοιο, θα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα του παιδιού και θα μειώσει την ενδεχόμενη επιθετικότητά του.

Καλλιεργήστε τη δημιουργικότητα

Όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές, εστιάστε το ενδιαφέρον του παιδιού στην επινόηση καινούριων παιχνιδιών, στη ζωγραφική, στην κατασκευή κολάζ ή σε κάποια άλλη δημιουργική δραστηριότητα που θα κρατά σε εγρήγορση το μυαλό του.

Επαινέστε τις δραστηριότητές του

Κάθε φορά που το παιδί παίζει ζωηρά ή ασχολείται με κάτι δημιουργικό φροντίστε να το επαινείτε υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό για το σώμα και τον νου του.

Βάλτε χρονικό όριο στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων

Ρυθμίστε το ρολόι να χτυπήσει κάποια συγκεκριμένη ώρα, και συμφωνείστε με το παιδί πως «όταν χτυπήσει το ρολόι, ο υπολογιστής πρέπει να κλείσει»

Γίνετε παράδειγμα για το παιδί σας

Τα παιδιά είναι… επαγγελματίες μιμητές, για να τους δείξετε λοιπόν πώς να παραμείνουν δραστήρια, πρέπει να είστε δραστήριοι και οι ίδιοι. Αν σας βλέπουν να μαγειρεύετε, να γράφετε, να ζωγραφίζετε, να ασκείστε, να επισκέπτεστε φίλους, να δουλεύετε και να παίζετε μαζί τους, θα χρησιμοποιήσουν κι εκείνα τον χρόνο τους για να έρθουν σε επαφή με τους γύρω τους αντί να βλέπουν τηλεόραση ή να ξενυχτάνε μπροστά στον υπολογιστή.

Μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως μέσο εξαγοράς ελεύθερου χρόνου για τον εαυτό σας

Το μόνο που θα καταφέρετε λέγοντας στο παιδί σας να πάει να δει τηλεόραση και να μείνει έξω από την κουζίνα, όσο εσείς θα ετοιμάζετε το φαγητό, είναι να το ενθαρρύνετε να γίνει «σκλάβος του καναπέ». Αντί να το εξορίσετε από την κουζίνα, μυήστε το στον κόσμο του μαγειρέματος, ζητώντας του να εκτελέσει εργασίες κατάλληλες για την ηλικία του, όπως να πλύνει πατάτες ή να κόψει με τα χέρια το μαρούλι.

Μην του επιτρέπετε να τρώει μπροστά στην τηλεόραση ή τον Η/Υ