Ονομάζεται hypnobirthing , απευθύνεται σε μέλλοντες γονείς και στοχεύει στην βέλτιστη εμπειρία τοκετού. Η δημιουργός του HypnoBirthing Greece, Ευτυχία Τοπούζη, μας εξηγεί το πού, πώς, πότε και γιατί… «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας τοκετού για μητέρες και ζευγάρια, που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι η hypno προετοιμασία που, με τη χρήση εργαλείων της υπνοθεραπείας  -τεχνικές αναπνοής, καθοδηγούμενο οραματισμό, κατάλληλη γλώσσα -, αξιοποιεί τις φυσικές δυνατότητες του σώματος και του νου της μητέρας, τη βοηθά να χαλαρώνει, να απελευθερώνει ενδεχόμενες εντάσεις και φόβους γύρω από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και να υποδέχεται με χαρά και προσμονή το μωρό αλλά και τη νέα φάση της ζωής της που ξεκινά. Το δεύτερο εξίσου πολύ σημαντικό κομμάτι, είναι αυτό της επιμόρφωσης» εξηγεί η κ. Τοπούζη.

Η θεματολογία της προετοιμασίας hypnobirthing προσφέρει γνωριμία και εξοικείωση με τις λειτουργίες του γυναικείου σώματος και τη φυσιολογία του τοκετού, επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, και απόλυτα έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το μαιευτικό σύστημα στην Ελλάδα, έτσι ώστε οι μέλλοντες γονείς να κάνουν συνειδητές επιλογές και να σχεδιάσουν τον τοκετό τους όπως ταιριάζει στη δική τους οικογένεια.

Η συνέργεια των δύο αυτών μερών μάς οδηγεί στον ορισμό: Το hypnobirthing είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προγεννητικής προετοιμασίας που λειτουργεί στο νοητικό, το συναισθηματικό και το σωματικό επίπεδο, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία τοκετού, όπου και όπως αυτός συμβαίνει: στο σπίτι ή στο μαιευτήριο, μέσα στο νερό, φυσιολογικά ή με καισαρική. Απευθύνεται σε μέλλοντες γονείς που επιθυμούν να βιώσουν το «εδώ και τώρα» του τοκετού τους, με ηρεμία, σιγουριά και απόλυτο έλεγχο της ψυχοσωματικής τους κατάστασης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το hypnobirthing δεν αποτελεί θεραπευτική μέθοδο, ιατρική πράξη ή συμβουλή και, σε καμία περίπτωση, δεν αντικαθιστά το ρόλο των επαγγελματιών υγείας.

Από ποιους γίνεται; Τι έχουν σπουδάσει οι instructors;

To hypnobirthing διδάσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές hypnobirthing και υπνοθεραπευτές, με την εκπαίδευση όλων να γίνεται προς το παρόν στο εξωτερικό. Οι πρώτοι μπορεί να έχουν υπόβαθρο στον τομέα της υγείας ή της περιγεννητικής φροντίδας των οικογενειών και οι δεύτεροι να έχουν εκπαιδευτεί πρώτα στην κλινική ύπνωση.

Γιατί να το κάνει μία γυναίκα;

Ως ολοκληρωμένη σωματική, νοητική και συναισθηματική προετοιμασία, η μέθοδος HypnoBirthing περιλαμβάνει στην ύλη της τη φυσιολογία του τοκετού, μέσα από την οποία τα ζευγάρια εξοικειώνονται με τη φυσική λειτουργία του σώματος και αποκτούν εμπιστοσύνη στη διαδικασία. Εξηγεί τον μηχανισμό του άγχους και του φόβου, καθώς και τη σημασία της χαλάρωσης και της ηρεμίας, βοηθώντας μητέρες και συντρόφους να συνειδητοποιήσουν τις συνθήκες που ευνοούν ή δυσχεραίνουν τη φυσική εξέλιξη του τοκετού. Προσφέρει επίσης τεκμηριωμένη πληροφορία ώστε οι μέλλοντες γονείς να κάνουν συνειδητές επιλογές. Κατέχοντας την απαραίτητη γνώση, αλλά και όλα τα εργαλεία που προσφέρει, μέσα από το HypnoBirthing Greece κάθε ζευγάρι λαμβάνει την κατάλληλη υποστήριξη ώστε να ανακαλύψει τις εγγενείς ικανότητές του και να δημιουργήσει το δικό του ασφαλές, αρμονικό και ενδυναμωτικό περιβάλλον για μια θετική εμπειρία γέννας και τοκετού.

«Η εμπειρία μου δείχνει πως όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την προετοιμασία hypnobirthing για τη γέννηση του παιδιού τους. Πολλές από αυτές έχουν ως βασικό ζητούμενο την εξάλειψη του φόβου που τους έχει δημιουργηθεί γύρω από τον τοκετό. Επιθυμούν να βιώσουν την εγκυμοσύνη τους με την ίδια χαρά που ένιωσαν τη στιγμή που έμαθαν ότι θα γίνουν μητέρες, και να ζήσουν τον τοκετό τους ως μια ενδυναμωτική και θετική εμπειρία τόσο για τις ίδιες όσο και για το παιδί που φέρνουν στον κόσμο» σχολιάζει η κ.Τοπούζη.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα διαφέρει για την κάθε γυναίκα. Αν πραγματικά η γυναίκα ασχοληθεί συνειδητά, κατανοήσει το σκοπό των όσων διδάσκονται και ακολουθήσει την πρακτική σύμφωνα με τις οδηγίες, τότε η εφαρμογή του hypnobirthing είναι όντως ουσιαστική. Αν και πολλές γυναίκες βιώνουν τον τέλειο γι’ αυτές τοκετό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως «γεννάω με hypnobirthing» δεν σημαίνει «προετοιμάζομαι για την “τέλεια” γέννα».
«Γεννάω με hypnobirthing» σημαίνει «κατέχω τη γνώση, είμαι σε βαθιά ηρεμία και διατηρώ τον απόλυτο έλεγχο της σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής μου κατάστασης κατά τη διάρκεια της γέννας μου, ανεξαρτήτως συνθηκών».
Η εξάσκηση που η μέλλουσα μητέρα θα κάνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της καθώς επίσης και το περιβάλλον του τοκετού της, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της εμπειρίας της με το hypnobirthing.
Επιπλέον, είναι βοηθητικό να γνωρίζετε τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας σχετικά με τα οφέλη του hypnobirthing, μερικά από τα οποία είναι:

• Μείωση της διάρκειας του τοκετού
• Μικρότερη αναφορά αίσθησης του πόνου
• Μείωση των ιατρικών παρεμβάσεων και χρήσης βεντούζας και εμβρυουλκών
• Μείωση των πιθανοτήτων καισαρικής τομής
• Λιγότερη ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή
• Τα μωρά που γεννιούνται με hypnobirthing τείνουν να έχουν υψηλότερη βαθμολογία APGAR (αξιολόγηση της γενικής υγείας των νεογέννητων στο 1 λεπτό και ξανά στα 5 λεπτά μετά τη γέννησή του.

Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει μια γυναίκα;

Αν και για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες η προετοιμασία hypnobirthing συμπίπτει με την έναρξη του 2ου τριμήνου της κύησης, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας επίσημος κανόνας και κανένας περιορισμός. Βεβαίως, υπάρχει η πεποίθηση πως, όσο νωρίτερα αρχίσει την εξάσκηση των τεχνικών χαλάρωσης και αναπνοής, τόσο το καλύτερο. Όμως, η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει μια μέλλουσα μητέρα το hypnobirthing είναι η στιγμή που η ίδια θα νιώσει την ανάγκη και την επιθυμία. Ακόμη κι αν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη, υπάρχει πάντα χρόνος για να απολαύσει τα οφέλη του hypnobirthing, μέσα από την εξάσκηση, ακόμα και λίγες μέρες πριν από τον τοκετό.

Info: Η δημιουργός του HypnoBirthing Greece , Ευτυχία Τοπούζη, είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Hypnobirthing & Hypnofertility, έχοντας λάβει την εκπαίδευση της από τον Βρετανικό οργανισμό KG Hypnobirthing και τον Αμερικανικό φορέα The Leclaire Method®. Είναι επίσης Εκπαιδεύτρια Περιγεννητικής Αγωγής Lamaze (LCCE) και Βοηθός Μητρότητας, Εκπαιδεύτρια και μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος.